Preti im raskid ugovora: Turci nisu uložili obećanih 5,4 miliona u rožajsku fabriku

Rožaje -- Savet za privatizaciju zatražio je reviziju ugovora o zakupu rožajske fabrike Lamelirnica, deo nekadašnjeg Gornjeg Ibra.

Izvor: Dan
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos, smereka
Ilustracija FOTO: Depositphotos, smereka

On je pre skoro pet godina zaključen sa turskom firmom Sancakli mobilya.

Iako je turski investitor, koji je Lamelirnicu kupio za 400.000 evra, ugovorom bio obavezan da za tri godine uposli 159 radnika, te da u revitalizaciju preduzeća uloži 5,3 miliona evra, nijedna obaveza iz tog sporazuma nije ispunjena. Zbog toga je, kako piše Dan, Savjet za privatizaciju tražio ekspertizu kako bi se, ili skratio rok zakupa koji je sačinjen na sedam godina, ili raskinuo ugovor.

Osim Lamelirnice, turski investitor je zakupio i pogon Panela u kojem je organizovao proizvodnju bukovog furnira.

Međutim, ni u tom segmentu nije bilo napretka, s obzirom na to da se desetak zaposlenih više nalaze na evidenciji nezaposlenih kod Biroa rada, nego u fabrici.

Oni uglavnom rade po dva do tri meseca dok firma ima sirovina, a potom ih vlasnik šalje na Biro rada gde ostaju do nove nabavke sirovine.

U Lamelirnici, međutim, nikada nije bio zaposlen nijedan radnik. Prema tvrdnjama upućenih, ta najzdravija fabrika nekadašnjeg preduzeća Gornji Ibar zadržala je za to vreme najsavremenije mašine, kojih više nema. Turski investitor je u međuvremenu izvozio bukovu građu u Tursku.

U ugovoru se navodi da je taj investitor platio 53.000 evra agenciji iz Budve koja ga je zastupala, te nešto više od 2.000 evra Agenciji za privatizaciju, dok je ostatak od ukupno 400.000 evra plaćen državi.

Tom investitoru je prodata fabrika, a pod zakup mu je data i parcela od 2,36 hektara, pa iako ima interesovanja za nova ulaganja na tom prostoru, zemljište ne može biti ustupljeno nikome sve dok ne istekne ili se ne prekine ugovor sa firmom Sancakli mobiliya.

strana 1 od 70 idi na stranu