Egzodus komšija: Hrvatska druga u EU po emigraciji, napustio je svaki peti građanin

Zagreb -- Hrvatska, posle Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske banke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/sbotas
Foto: Depositphotos/sbotas

U izveštaju pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i Srednjoj Aziji" navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije. Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi Index.hr.

Navodeći da za Srbiju nema podataka, portal piše da su stope iseljavanja visoko kvalifikovanih radnika posebno visoke u nekim zemljama Balkana i Istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak. Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji. U Hrvatskoj je odliv mozgova manji nego tim zemljama, ali je i dalje značajno visok - oko 27 odsto.

Dve trećine svih migranata u svetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Severne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope. Udeo imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u poslednje četiri decenije. Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Saveta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom delu Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država udeo imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svetskog proseka.

strana 1 od 70 idi na stranu