Agencija: Niži porez za luksuzne hotele nije u skladu sa sistemom PDV-a

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) dala je negativno mišljenje na Predlog izmena i dopuna zakona o PDV-u.

Region

Izvor: Investitor.me

Sreda, 16.10.2019.

08:58

Agencija: Niži porez za luksuzne hotele nije u skladu sa sistemom PDV-a
Foto: Depositphotos/kyrien

Iz AZK su saopštili da pojedini članovi tog zakona nisu u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

To se, kako piše "Dan", odnosi i na član 6, koji omogućava vlasnicima luksuznijih hotela plaćanje nižeg PDV-a od sedam odsto.

Predlog izmena i dopuna zakona o PDV-u jednom je bio na dnevnom redu Vlade Crne Gore pre nekoliko meseci, ali je skinut sa razmatranja, podseća portal Investitor.me.

"Smanjenje stope PDV-a na sedam odsto, koja se odnosi na uslugu pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa najmanje četiri zvezdice u severnom, odnosno pet zvezdica u središnjem i južnom regionu, nije u skladu sa zajedničkim sistemom PDV-a", navodi se u mišljenju Saveta AZK-a.

Kako je objašnjeno, radi se o državnoj pomoći čiji intenzitet nije moguće utvrditi, jer ne postoji sistem evidencije koji bi mogao pokazati konačan iznos umanjenja prihoda u budžet, a dodatno tu meru nije moguće svrstati niti u jednu vrstu odnosno kategoriju državne pomoći, jer ne postoji nikakvo ulaganje na strani hotelijera.

Premijer Duško Marković ranije je kritikovao zakonsko rešenje kojim je vlasnicima luksuznijih hotela omogućeno da plaćaju niži porez.

"Nije mi pravedno da na kafu u Šavniku koja košta 60 centi plaćate PDV 21 odsto, a za kafu od tri evra na Primorju sedam odsto. Tražim od Ministarstva finansija da mi što pre izađu sa izmenama Zakona o PDV-u", rekao je Marković krajem prošle godine.

Iz AZK su naveli da pojedina zakonska rešenja u Zakonu o PDV-u nisu usklađena sa evropskim poreskim zakonodavstvom u delu oporezivanja proizvoda i usluga po nultoj stopi, kao što su lekovi i medicinska sredstva na teret Fonda zdravstva, isporuke proizvoda i usluga u skladu sa međunarodnim ugovorima o donaciji, krediti, ali i pojedina oslobođenja od javnog interesa, kao što su verske usluge i usluge koje obavljaju nevladine organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: