"Prodajemo ono što nam je priroda dala"

Crna Gora i tokom ove godine i dalje najviše izvozi aluminijum, električnu energiju i rudu boksit.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

10:27

Foto: Depositphotos, carloscastilla

Ekonomska analitičarka i direktorka Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP) Jadranka Kaluđerović saopštila je "Pobjedi" da struktura crnogorskog izvoza jasno ukazuje da se on oslanja na prirodne, a ne na ljudske resurse.

"Crnogorski izvoz se i dalje više oslanja na ono što nam je priroda dala, a ne na naše znanje", kazala je Kaluđerović.

Prema njenim rečima, ovo je struktura izvoza koja odgovara industrijskom društvu, iako mi danas živimo u informatičkom dobu, prenosi Investitor.

"Mi jesmo korisnici onoga što je prozivod informatičkog društva, ali će nam trebati još napora da u njemu postanemo stvaraoci novih vrednosti", istakla je Kaluđerović.

Crna Gora da bi to postigla mora, kako je navela, pre svega, da ulaže u znanje dece.

"Šta će biti dominantno u budućnosti, može da pokaže samo tržište. Ja se nadam da će to biti novi proizvodi, koji su rezultat kreativnih ideja naših mladih, kao što su nove aplikacije, softverska rešenja, nova organizaciona rešenja, nove platforme za povezivanje i ko zna šta još", rekla je Kaluđerović.

U prvih osam meseci ove godine Crna Gora je, prema preliminarnim podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni, izvezla robu vrednu 263,4 miliona evra, što je na nivou iz istog perioda lani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: