Daju otkaze i pokreću svoj biznis: 7.000 Hrvata koristi pomoć države

Podsticaji za pokretanje samozapošljavanja postali su veoma popularni u Hrvatskoj, a ovu meru koristi čak 7024 ljudi.

Region

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

10:25

Daju otkaze i pokreću svoj biznis: 7.000 Hrvata koristi pomoć države
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Koristeći podsticaje za samozapošljavanje koji se dele preko berze nezaposlenih u prvih osam meseci ove godine privatni biznis pokrenula su tačno 4964 građanina Hrvatske.

Podsticaji iznose od 55.000 do 70.000 kuna, a ako se više nezaposlenih upusti u zajedničku poslovnu avanturu, država ih podržava (za pet osoba) sa do 275 hiljada kuna. Podsticaji za samozapošljavanje trenutno su najpopularnija mera državne aktivne politike zapošljavanja, koja je gotovo potpuno postisnula nekad popularno stručno osposobljavanje za zapošljavanje, piše Večernji list.

U ovom trenutku meru aktivno koristi sedam hiljada ljudi, i to njih pet hiljada koji su počeli ove godine i oko dve hiljade prenesenih iz prošle godine. Lani se udeo korisnika samozapošljavanja u ukupnim merama zapošljavanja kretao oko 16 odsto, a ove godine porastao je na četvrtinu. Ove godine u mere je uključeno oko 20 hiljada nezaposlenih osoba, a iz prošle godine preneseno ih je oko četiri hiljade.

Da bi pokrenuli sopstveni biznis koristeći državne podsticaje, građani su ranije morali da imaju status nezaposlenih. Danas to više nije obaveza, pa polovinu novih samostalnih preduzetnika čine ljudi koji su prethodno bili zaposleni, ali nisu bili zadovoljni svojim poslom nego su dali otkaz i pokrenuli sopstveni biznis.

Većina se na taj korak odlučila upravo zbog državnih podsticaja koji su dovoljno visoki da pokriju gotovo sve troškove novog preduzeća u prvoj godini rada, uključujući i socijalne doprinose za primatelja državne podrške i njegove zaposlene, ako ih ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: