Posle propasti Adria Airways: U planu novi nacionalni prevoznik Air Slovenia

Ljubljana -- Slovenačka vlada razmišlja o uspostavljanju novog nacionalnog prevoznika pod nazivom Air Slovenia nakon propasti Adria Airways.

Izvor: exyuaviation.com
Podeli
FOTO: Epa, Antonio Bat
FOTO: Epa, Antonio Bat

Prema lokalnim medijima, plan je predložio ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek, koji predviđa da će nova nacionalna avio-kompanija pokrenuti aktivnosti krajem februara 2020. sa flotom od deset do dvanaest aviona i mrežom ruta koja se sastoji od petnaest destinacija.

Počivalšek je ranije rekao da bi bilo koji novi nacionalni prevoznik trebalo da bude osnovan samo u partnerstvu sa nemačkom Lufthansom.

Prošle nedelje, slovenački premijer, Marjan Šarec, rekao je:

"Vlada Republike Slovenije i nadležna ministarstva pripremaju se za naredni period, bilo osnivanjem nove kompanije, bilo obezbeđivanjem povezanosti preko drugih prevoznika".

Slovenačka vlada juče je usvojila zakonske propise kojima je država dozvolila da subvencioniše ključne avionske rute. Ministarka infrastrukture Alenka Bratušek rekla je da ne može nagađati koja će se odredišta subvencionisati, ali dodala je da bi sve avio-kompanije mogle podneti zahtev za njih, piše portal www.exyuaviation.com.

"Želimo da Ljubljana bude povezana sa Evropom i svetom sa što većim brojem avio-kompanija", rekla je Bratušek na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Predloženo zakonodavstvo moraće da potvrdi parlament u narednim mesecima. Veruje se da se Počivalšek zalaže za predloženog novog nacionalnog prevoznika da aplicira za državne subvencije.

U međuvremenu, Okružni sud u Kranju pokrenuo je stečajni postupak za Adria Airvais, nakon što je u ponedeljak nemački prevoznik podneo zahtev za ulazak u stečaj. Tokom postupka, poverioci će imati tri meseca da podnesu zahteve za svoja potraživanja. Putnici koji su kupili karte za letove pozivaju se i da prijave svoja potraživanja. Otvoreni su i postupci za prijem podružnice kompanije Adria Airvais, u potpunom vlasništvu kompanije, koja je nekada obučavala pilote.

Adria letačka škola osnovana je 1980. godine u saradnji sa ljubljanskim Mašinskim fakultetom. U početku je škola bila planirana da obučava samo buduće pilote Adria, ali kasnije se otvorila i za druge. Obučila je preko 2.800 pilota.

strana 1 od 70 idi na stranu