Osnivanje nove državne avio-kompanije bilo bi vrlo rizično

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da bi osnivanje nove slovenačke državne avio-kompanije bilo vrlo rizično s obzirom na prethodna iskustva.

Region

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2019.

19:20

Osnivanje nove državne avio-kompanije bilo bi vrlo rizično
Foto: Depositphotos, toxawww

Ipak, Šarec kaže da je to jedna od opcija koje se razmatraju.

"Ići u to bez simulacija poslovanja takve kompanije za barem tri godine unapred bilo bi riskantno i bez smisla", rekao je Šarec uoči sastanka sa vrhom svoje vladajuće koalicije, prenosi Hina.

On je naveo i da će se alternativno rešenje, po kojem bi vlada subvencionisala međunarodne kompanije koje će se nakon stečaja Adrije pobrinuti da Ljubljana ne ostane bez vazdušnih linija sa važnim evropskim destinacijama, takođe pažljivo razmotriti nakon što se stave na vagu svi argumenti.

Slovenački premijer je ponovo kritikovao način poslovanja i dubioze u posrnuloj avio-kompaniji, koju je prethodna vlada za samo 100.000 evra prodala malo poznatom nemačkom fondu 4K Invest, a on zatim prodao avione u njenom vlasništvu i uzeo ih u zakup, zbog čega se dodatno neodgovorno zadužio.

Šarec smatra da bi spasavanje takvog vlasnika, da se vlada za to odlučila, značilo dodatno "razbacivanje" državnog novca i to u "vreću bez dna". Prema njegovim rečima, Adrija je loše poslovala i dok je bila u državnom vlasništvu, ali je način na koji je prodata pokazao da privatizacija nije uvek dobro rešenje.

Slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz podnela je u ponedeljak zahtev za bankrot i otkazala sve letove, a takav razvoj situacije je usledio nakon što je ovaj avio-prevoznik prošle nedelje otkazao većinu letova zbog finansijskih problema.

Uprava ljubljanskog aerodroma ocenila je danas da će sve prethodne letove koje je imala Adrija obnoviti u roku od godinu i po dana i da je u više pregovora o tome, kao i da se veoma angažovala sa više potencijalnih avioprevoznika koji su za to zainteresovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: