Koja zemlja uvozi najviše oružja? Kina i Indija smanjile budžet

London -- Australija je postala drugi najveći uvoznik oružja na svetu, pokazali su podaci Stokholmskog međunarodnog insitituta za istraživanje mira (SIPRI).

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, kaninstudio
Foto: Depositphotos, kaninstudio

Od 2017. do 2018. Australija je sa četvrtog skočila na drugo mesto, navodi SIPRI. Razlog za to je kupovina velikog broja novih aviona i podmornica zbog ocene da je sigurnosno stanje u toj oblasti pod povećanom pretnjom.

Prvo mesto među uvoznicima oružja zauzima Saudijska Arabija, a Kina se sa šestog mesta u 2017. popela na treće u 2018. Indija je sa drugog pala na četvrto mesto.

Australijska konzervativna vlada želi i da se nađe na listi deset najvećih izvoznika oružja, ali se čini da u tome posustaje jer je u periodu od 2017. do 2018. pala sa 18. na 25. mesto.

"Australija ulaže 200 milijardi dolara u izgradnju obrambenih kapaciteta", rekao je portparol ministarstva obrane Australije, prenosi Index.

Prve četiri izvoznice oružja su SAD, Rusija, Francuska i Nemačka, a peto mesto u 2018. zauzela je Španija koja se na to mesto popela sa devetog u 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu