Hrvatska ipak kupuje avione: Za eskadrilu izdvajaju stotine miliona evra, u igri i F-35

Vladino povereništvo za kupovinu borbenih aviona i nakon četvrtog sastanka svoj rad vodi kao najstrožu državnu tajnu i ne otkriva nikakve detalje o tome.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 30.09.2019.

10:23

Hrvatska ipak kupuje avione: Za eskadrilu izdvajaju stotine miliona evra, u igri i F-35
Avion F-35 FOTO: Depositphotos adameq2

Tako se, nakon četiri meseca rada, moglo doznati samo to da su pitanja o ponudi i cenama borbenih aviona poslata na adrese 26 zemalja i da je zasad stiglo 13 odgovora.

Pet odgovora odnosi se na nove letelice, a osam na polovne.

Povereništvo krije koje države su pokazale interes za saradnju i o kojim se avionima radi, piše Večernji list.

Prema nepotvrđenim informacijama SAD nudi dva nova tipa letelica F-16 Blok 70/72 i najtraženiji avio na zapadu F-35.
Francuska nudi novi Rafale i polovni Mirage 2000. Šveđani su opet tu s ponudom novog Gripena JAS-39 C/D, a ne zna se nude li i polovni. Italijani nude Eurofightere, koje ne želi niko s obzirom na to da su "presavršeni" i užasno skupi za održavanje. Norveška i Danska zamenjuju svoje stare F-16 novim F-35, pa su, verovatno, i one poslale ponude. Kako je reč o vrlo istrošenim letelicama, a norveški F-16 imaju čak 10.000 sati naleta, čudilo bi interesovanje za njih.

Navodno je u igri opet Izrael, koji sada u trgovinu kreće s američkim Lockheed Martinom, a navodno opet nudi F-16 Baraka. I to bi bilo čudno, s obzirom na to da je baš na Baraku propao prošli tender jer su Amerikanci insistirali da ga Izraelci "ogole" na originalni Blok 30. Ponude li Izraelci puno mlađu Soufu, što odgovara Bloku 50/52 to bi već bila zanimljiva ponuda.

Povereništvo će, kažu, još čekati oko mesec dana da možda još neka zemlja iskaže interes, a pritom se očito računa i na Grčku, koja bi mogla da ponudi i mlađi F-16 Blok 50/52, ali i Mirage 2000.

U međuvremenu će u povereništvu odabrati one kojima će poslati zahtev za ponudu, te im dati šest meseci za odgovor.
Tada bi tokom idućeg leta odabrali po jedan novi i jedan korišćeni avion i do kraja 2020. potpisali ugovor. Malo je, međutim, među znalcima onih koji veruju da će povereništvo posao dovršiti u mandatu ove Vlade. Glavnu reč vode lični poverenici premijera Andreja Plenkovića, Zvonimir Frka Petešić i Robert Kopal, a vojni deo je srezan na samo četiri od 16 članova.

Kritičari misle da RH treba unapred da zna s koliko se novca ide u nabavku i koji tip letelice se traži.

Bivši šef HRZ-a general Josip Štimac kaže da se ne isplati čekati godinama na novi F-16 jer je to avion 4. generacije, a stoji kao i F-35. Isplati se kupiti samo novi JAS-39 Gripen E/F, ali dolaze u obzir i korišćeni Gripen C/D. Ne bi išao ni u nabavku novog Rafalea, ali bi nabavio rabljene Mirage 2000. Problem je što HRZ ima jako malo pilota borbenih aviona, pa je nužno prvo školovati nove.

Bivši probni pilot HRZ-a brigadir Ivan Selak prilično rezignirano prati novu nabavku i nije optimističan da će povereništvo uspeti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: