Veza sa Zapadom: Crna Gora će se na Jadransko-jonski auto-put priključiti kod Nudola

Deonica Jadransko-jonskog auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu gradiće se od Počitelja, preko Neuma i Trebinja, do granice sa Crnom Gorom.

Region

Izvor: B92

Petak, 27.09.2019.

08:11

Veza sa Zapadom: Crna Gora će se na Jadransko-jonski auto-put priključiti kod Nudola
Foto: Depositphotos/rasica

To je predviđeno planersko-studijskom dokumentacijom za Jadransko-jonski auto-put, koja je prezentovana u četvrtak.

Projektom je predviđeno da se auto-put sa Crnom Gorom spoji u rejonu Aranđelovo/Nudo, ispod sadašnjeg graničnog prelaza Ilino brdo, objavio je Investitor.me.

Zamenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je kazao da je Jadransko-jonski auto-put jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata u BiH, koji istovremeno ima i regionalnu važnost.

"Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz BiH i da dužina trase auto-puta bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gde bi bilo čvorište sa Koridorom Vc, pa preko delova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne tačke sa Crnom Gorom na rejonu Aranđeleovo/Nudo. Prolazak ovog auto-puta kroz delove navedenih opština bi znatno uticao na ekonomski razvoj toga dela BiH kao i povezanost regiona i cele Bosne i Hercegovine sa zapadnom i jugoistočnom Evropom i Azijom", naglasio je Dalipagić.

Jadransko-jonski auto-put je deo istoimenog koridora sveukupne dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja: kreće od Trsta u Italiji, ide kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: