Vlada razmatra način da pomogne Adrija ervejzu

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek izjavio je da vlada razmatra mogućnosti kako pomoći Adrija ervejzu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2019.

10:03

Vlada razmatra način da pomogne Adrija ervejzu
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Avio-prevoznik je u finansijskim teškoćama zbog kojih je prethodnih dana otkazao sve letove osim jedne linije iz Ljubljane za Frankfurt, i objavio da će njihovi avioni ostati na zemlji i sledeća dva dana.

"Država je spremna da pomogne Adrija ervejzu, ali njima je potrebno celovito vlasničko, finansijsko i poslovno restrukturiranje i u tom smislu ćemo tražiti rešenja", kazao je Počivalšek koji je primio predstavnike zaposlenih, prenosi SEEbiz.

On je, međutim, upozorio da država nije spremna da da nikakav novac Adriji dok je njen vlasnik nemački fond 4K Invest, koji smatra odgovornim za sadašnje stanje u kompaniji, nego da treba tražiti finansijski i poslovno održiv model.

"Traženja rešenja smo se prihvatili sa svom odgovornošću i napravićemo sve da u okviru naših mogućnosti nađemo rešenja", kazao je Počivalšek, ali je upozorio da je uslov za bilo kakvo rešenje da Adrija zadrži svoju avio-flotu i da avioni zadrže licence slovenačkog regulatora civilnog saobraćaja i međunarodnog udruženja avio-prevoznika IATA jer se u suprotnom ništa neće moći spasti, pa će uslediti ono "čega se svi pribojavaju".

Počivalšek nije iznosio detalje mogućeg rešenja za Adriju niti želeo da odgovori na pitanje koliko bi spašavanje Adrije od stečaja koštalo "poreske obveznike", odnosno budžet države.

Naveo je da je o mogućem modelu spašavanja Adrije potrebno razgovarati na nivou raznih resora, kao što su ministarstvo saobraćaja i finansija, ali da vlada ove sedmice to neće imati na dnevnom redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: