Dali im rok: Ako do 2. oktobra ne predstavi plan, gigant odlazi u istoriju

Slovenačka agencija za civilni avio-saobraćaj (CAA) dala je rok avio-kompaniji Adrija ervejz do 2. oktobra da predstavi finansijski plan.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

19:06

Dali im rok: Ako do 2. oktobra ne predstavi plan, gigant odlazi u istoriju
Foto: epa, ANTONIO BAT

Ovo je uslov kako bi zadržali dozvolu za rad, izjavio je šef CAA Rok Marolt.

On je rekao da je Adrija ervejzu potrebna dokapitalizacija od nekoliko desetina miliona evra i da će avio-kompaniji biti oduzeta licenca bez daljeg razmatranja ako do navedenog datuma ne prezentuje finansijski plan, prenosi agencija Rojters.

Marolt nije mogao da kaže da li će avio-kompanija sutra obnoviti letove, dok u Adrija ervejzu nisu bili dostupni za komentar.

Finansijski plan, prema njegovim rečima, treba da obuhvati ugovore sa vlasnicima zakupljenih aviona i isplate zakasnelih plata zaposlenima u Adrija ervejzu.

Iz slovenačke avio-kompanije su saopštili ranije da su u pregovorima sa jednim potencijalnim investitorom, ali nisu pružili dodatne detalje.

Kako navodi Rojters, Adrija ervejz je poslednja u nizu malih evropskih avio-kompanija koja je upala u finansijske probleme usled prekomernog razvoja kapaciteta u avio-industriji, velike konkurencije i visokih cena goriva.

Zbog svojih finansijskih problema, avio-kompanija je juče i danas otkazala 158 letova, odnosno većinu planiranih, što je pogodilo više od 3.700 putnika, dodaje britanska agencija.

Slovenija je 2016. godine prodala Adrija ervejz nemačkom investicionom fondu 4K Invest. Kompanija je od tada prodala sve svoje avione i koristila je iznajmljene letelice za letove ka evropskim destinacijama, među kojima su Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Austrija i zemlje Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: