Sedam država nudi komšijama borbene avione: U igri i polovne i nove letelice

Hrvatska je raspisala tender za kupovinu 12 borbenih aviona, a detalji ponude trebalo bi da budu saopšteni danas.

Region

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

09:18

Sedam država nudi komšijama borbene avione: U igri i polovne i nove letelice
F 16 FOTO: Epa, MALTON DIBRA

Prema nezvaničnim informacijama ponude je podnelo bar sedam država.

Među njima je najveće iznenađenje Izrael koji Hrvatskoj ponovno želi da ponudi avion F-16 Barak.

To je avion koji je Hrvatska već jednom odabrala, ali zbog odbijanja SAD da Izraelu da dozvolu za prodaju, posao je propao.

Ali, ovoga puta, kako piše Jutarnji list, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lokid Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.

Polovni modeli

Ostale zemlje koje su zasad iznele ponudu su Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Norveška i Danska.

Ovih sedam zemalja obavestilo je Hrvatsku da su spremne da konkurišu sa šest različitih modela aviona.

Prema najavama člana Povereništva Roberta Kopala, savetnika premijera Plenkovića, Hrvatska će od potencijalnih učesnika tražiti ponude i za polovne i za nove avione koji će onda biti posebno ocenjivani. Tome su se prilagodile i države zainteresovane za tender.

Zapadna proizvodnja

Uz već pomenuti polovni izraelski Barak, Francuska je spremna da ponudi polovni Miraž 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila polovni Jurofiajter, Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione - F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska nudi novi Gripen C/D verzije, a Norveška i Danska svoje korišćene avione F-16.

Izvori Jutarnjeg lista tvrde kako su malo iznenađeni da interes nije iskazala i Grčka sa svojim polovnim F-16, ali moguće je da se jave u poslednjem trenutku.

Grčka je učestvovala na prošlom takmičenju, ali je njena ponuda ocenjena nepotpunom. Postoji i mogućnost da do današnje sednice Povereništva dođe ponuda još neke države.

Nakon što se zvanično utvrdi interes za dostavljanje ponuda zainteresovanim državama, uputiće se zahtev za ponude u skladu s taktičko-tehničkim zahtevima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Očekuje se da zahtevi za ponude budu upućeni u sledećih mesec dana, a ponuđačima će biti dato šest meseci za izradu ponuda. To je minimum za izradu kvalitetne ponude bez obzira na to je li reč o novom ili polovnom avionu.

Kupuju 12 aviona do kraja godine

Hrvatska planira da do kraja godine kupi 12 aviona.

Zasad niko ne želi da kaže koliko je novca Hrvatska spremna da izdvoji za tu nabavku.

Ministar obrane Damir Krstičević pre nekoliko dana je na pitanje koji avion preferira odgovorio: "Novi avion 4. generacije zapadne proizvodnje".

On je još nakon propasti posla s Izraelom izjavio da bi Hrvatska mogla da nabavi manji broj novih aviona na platformi F-16.

"Od našeg strateškog partnera SAD očekujemo ponudu koju nećemo moći da odbijemo", rekao je tada Krstičević.

Dakle, on je blizak opciji koju je realizovala Bugarska. Ta zemlja nedavno je sklopila ugovor i SAD platila 1,2 milijarde dolara za osam novih F-16 Block 70/72.

Podsetimo da su Sjedinjene Države i na prvom tenderu Hrvatskoj ponudile eskadrilu novih F-16 Block 70/72 po ceni od oko 9,5 milijardi kuna, odnosno 1,28 milijardi evra. Izraelski Baraci su tada koštali oko 3 milijarde kuna uključujući simulatore, obuku pilota, izmenu infrastrukture i naoružanje.

Vreme isporuke

Osim tehničko-taktičkih karakteristika i cene, u celokupnoj ponudi jedan od izuzetno važnih kriterijuma za odabir jedne od ponuda biće vreme isporuke aviona. Taj je kriterijum izuzetno važan s obzirom na to da je na jednoj od ranijih sednica Povereništva utvrđeno kako resursi postojećim MiG-ovima počinju da ističu na kraju 2023. godine. To znači da bi optimalno bilo da isporuka novih aviona počne 2024. godine.

Ako bi to bio presudni kriterijum, vrlo je upitno bi li SAD i Francuska mogle da isporuče nove avione, dok je švedski SAAB još ranije na sastanku u Ministarstvu odbrane rekao da su spremni novi avion da isporuče u roku od dve godine od potpisivanja ugovora.

Modeli nisu poznati

U ovom trenutku nije poznato koje tačno tipove modela svojih aviona zainteresovane zemlje nude.

Danska i Norveška rešavaju se svojih "šesnaestica" jer kupuju američki F-35. Norveška ima 46 komada F-16 od kojih su neki učestvovali i u operacijama u Avganistanu. Danska ima 30 komada ovih aviona. Italija pak raspolaže s 98 Jurofajtera, a Francuska ima 315 komada Miraž 2000 u raznim verzijama.

Tek u konačnim ponudama će ove zemlje precizirati koje zapravo polovne modele nude, u kakvom su stanju i koje je moguće vreme isporuke, kao i ostale parametre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: