Primoravali radnike da potpišu blanko otkaze: Inspekcija u Pomorskom saobraćaju

Inspektori crnogorske Uprave za inspekcijske poslove (UIP) obavljaju nadzor u kompaniji Pomorski saobraćaj.

Region

Izvor: MINA-BUSINES

Četvrtak, 19.09.2019.

12:08

Primoravali radnike da potpišu blanko otkaze: Inspekcija u Pomorskom saobraćaju
Foto: Depositphotos/oneinchpunch

Menadžment kompanije je, prema pisanju "Dana", primoravao zaposlene da potpišu blanko ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa.

"Inspekcijski nadzor je u toku", saopštili su listu iz Uprave.

Poslovodstvo kompanije, čiji su vlasnici braća Dušan i Dejan Ban, zaposlenima je nudilo novi ugovor o radu čiji je sastavni deo i blanko otkaz, prenosi agencija Mina.

"Dan" je, u međuvremenu, došao do jedne od izjava koja je pisana na papiru A4 bez memoranduma, pečata i potpisa odgovornog u preduzeću.

U aktu koji je sročen 1. avgusta od zaposlenog se traži da potpiše izjavu da saglasno članovima Zakona o radu nema nikakvih novčanih potraživanja prema poslodavcu po osnovu rada i radnog odnosa koja proizlaze iz prethodnog ugovora o radu, te da im je naknada zarade u potpunosti i redovno isplaćivana po tom ugovoru o radu.

Novi ugovor o radu sa blanko otkazom i izjavu da zaposleni prema firmi nemaju dodatna potraživanja odbija da potpiše najveći deo od stotinak zaposlenih u Pomorskom saobraćaju.

S obzirom na to da nemaju sindikalnu organizaciju, ni kolektivni ugovor, kako bi zaštitili svoja prava radnici su angažovali advokata.

Rukovodstvo Pomorskog saobraćaja objasnilo je radnicima da se ugovori potpisuju jer firma više nije akcionarsko već društvo sa ograničenom odgovornošću.

Radnici tvrde da Ban u poslednje vreme sprovodi nad radnicima "čistu silu" i deli neosnovane otkaze.

Zbog takvih otkaza 13 radnika je tužilo firmu, neki su sudski dobili obeštećenja, a sud je za troje radnika naložio firmi da ih vrati na posao.

Кako bi sprečio podnošenje novih tužbi, Pomorski saobraćaj je u aktuelne ugovore o radu uvrstio i novu odredbu – da zaposleni nema potraživanja prema poslodavcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: