Žalba odbijena: Bivša Robna kuća Beograd pripala Podgorici

Podgorica -- Grad Podgorica vlasnik je zemljišta i poslovne zgrade, u kojoj je nekad poslovalo preduzeće Robne kuće Beograd, potvrđeno je presudom podgoričkog Višeg suda.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

U pitanju je zemljište površine nešto preko hiljadu kvadratnih metara i objekat na njemu na četiri etaže, kao i dodatna parcela površine 117 kvadratnih metara u strogom centru grada, piše "Pobjeda".

Pravni zastupnik Glavnog grada Milenko Raspopović kazao je da je presudom Višeg suda od 3. septembra odbijena žalba Robnih kuća Beograd i potvrđena presuda Osnovnog suda u Podgorici od 13. aprila prošle godine, prenela je agencija Mina.

On je podsetio da je parnični postupak, kojim je Glavni grad sporio pravo svojine beogradskom preduzeću, pokrenut pre više od 18 godina, od kada su presude više puta ukidane i vraćane na ponovno odlučivanje.

Raspopović je kazao da je u prethodnoj presudi Osnovni sud ispoštovao ukidne razloge iz prethodne presude Višeg suda. On je dodao da je bilo očekivano da i Viši sud usvoji tužbeni zahtev kojim se utvrđuje da je Glavni grad Podgorica vlasnik zemljišta i objekta nekadašnje Robne kuće Beograd.

Raspopović je naveo da su bile tri presude, a da je postupak, između ostalog, bio u prekidu zbog stečaja koji je otvoren nad Robnim kućama Beograd, te da su morali da čekaju do 2013. godine da se stečaj završi i postupak nastavi.

Tužbeni zahtev Glavnog grada za utvrđivanje prava svojine na nepokretnosti prvi put je odbijen 2002. godine kao neosnovan, nakon čega je presudom Višeg suda prvostepena presuda ukinuta, a predmet vraćen na ponovno suđenje.

U međuvremenu je kompanija Robne kuće Beograd u stečajnom postupku prodata firmi Verano motors, a nakon okončanja stečaja, sudski postupak je nastavljen.

Tužba Glavnog grada odbijena je i presudom Osnovnog suda iz 2015. godine, a potom, rešenjem Višeg suda iz 2016. godine, vraćena na ponovno suđenje.

strana 1 od 62 idi na stranu