EPCG sa Austrijancima gradi vetroelektranu Gvozd

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će sa austrijskom kompanijom Ivicom holding potpisati ugovor o zajedničkom razvoju projekta izgradnje vetroelektrane Gvozd.

Region

Izvor: MINA-BUSINES

Subota, 14.09.2019.

10:29

EPCG sa Austrijancima gradi vetroelektranu Gvozd
Foto: Epa/INGO WAGNER

To je najavio izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u toj kompaniji Ivan Mrvaljević.

Skupština akcionara EPCG je krajem avgusta donela oduku o izgradnji te vetroelektrane, a Mrvaljević je poručio da je čitav proces bio transparentan i da je apsolutno sve u vezi sa tim projektom urađeno u skladu sa zakonima i statutom EPCG, prenela je agencija Mina.

„U prošloj godini počeli smo veliki petogodišnji ciklus investicija čija implementacija je uveliko u toku. Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog veka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbediće se njihova automatizacija u celini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga“, rekao je Mrvaljević "Pobjedi".

Prema njegovim rečima, kao jedan od najvećih prioriteta razvoja u narednom periodu prepoznata je potreba za diverzifikacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, pre svega sunca i vjetra.

On je naveo da je planirana gradnja vetroelektrane snage 50 megavati (MW), očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 gigavat sati (GWh).

„Očekivani početak gradnje je proleće 2021. godine, trajanje radova 18 meseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine“, precizirao je Mrvaljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: