Nepalci pronašli raj u Hrvatskoj: Plate veće nego kod kuće, žele da ostanu zauvek

U Hrvatskoj je sve manje domaćih radnika, pa ove godine u stakleniku u Samoboru rade Nepalci i Indijci, koji su i više nego zadovoljni uslovima rada.

Region

Izvor: vecernji.hr

Utorak, 10.09.2019.

16:32

Nepalci pronašli raj u Hrvatskoj: Plate veće nego kod kuće, žele da ostanu zauvek
Foto: Depositphotos, NoamArmonn

Preko posredničkih agencija prešli su dalek put koji ih je skupo koštao, ali je mnogima, kažu, Hrvatska obećana zemlja. Pogotovo što sa platom koju sada dobijaju mogu da izdržavaju višečlane porodice udaljene hiljadama kilometara.

"Na tržištu radne snage jednostavno više nema domaćih ljudi. Veoma smo zahvalni bivšem ministru poljoprivrede Tolušiću što nas je poslušao i uveo kvote za radnu snagu u poljoprivredi. Ovo je prvi put u 20 godina našeg poslovanja da se ni mi nismo uspjeli pokriti sa domaćim radnicima, tako da smo morali da se obratimo posrednicima za zapošljavanje koji rade sa stranim agencijama", priča direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, čija firma ove godine konačno posluje na dvaput više kvadrata.

Pronašli sreću u Hrvatskoj

U proširenje staklenika sa dva i po na pet hektara uloženo je između četiri i pet milona evra, čime su udvostručeni i prinosi i potreba za radnicima, piše Večernji list.

Od njih devedesetak koji, s obzirom da paradajz u stakleniku raste od marta pa sve do Božića, imaju posla čitave godine, trenutno je zaposleno i 15 Indijaca i Indijki i sedam Nepalaca, a uskoro ih, kako najavljuju, stiže još šest.

Iskustva radnika iz dalekih zemalja su više nego pozitivna, a jedna od vrednih radnica je Nazrin Timipur iz Nepala.

"Svi su ljubazni, podržavaju me i na raspolaganju su kad god mi je nešto potrebno. Posao je jednostavan, uopšte nije težak, a ja imam priliku da pomognem svojoj deci i i roditeljima. Imam troje dece, nemam supruga, pa sam u Nepalu iznajmljivala kuću koju sam delila sa bratom. Tamo je bilo lepo živeti, radila sam, ali plata je bila premala, tako da se nadam da ću sa hrvatskom platom omogućiti bolji život svojoj deci, a možda će jednog dana i živeti ovde sa mnom", kaže Nazrin.

I njen kolega Ambar Limbu iz Nepala, platom iz Hrvatske pomaže svojoj porodici. U Hrvatskoj je mesec dana, video je samo Samobor, ali je već odlučio da ovde ostane i voleo bi da mu se supruga i ćerka pridruže.

Miris leta, miris raja

Slogan firme iz Samobora je "Miris leta, miris raja", a čini se da je za ove radnike ovo mesto zaista rajsko.

Irfab Mohamada iz Indije kaže da mu je pao kamen sa srca kada se uverio da je i u Hrvatskoj toplo i da ne pada stalno sneg kao u Švajcarskoj, kako su ga upozoravali. Kod kuće je radio kao snimatelj,a sada u toplom stakleniku bere paradajz. Čini se da su i poslodavci podjednako srećni kao i novi radnici.

"Nepalci su bolji, brže uče i rade, ali tu su tek nekoliko meseci pa je rano za generalizaciju. Kako je krenulo, sledeće godine će nam polovina radnika stizati iz inostranstva", priča Belić, ističući kako ne prave razliku između domaćih i stranih pa u Zarji svi radnici imaju platu od 500 evra.

"Rekli smo da nećemo praviti razliku između naših i njih i iskorišćavati ljude", dodaje.

Tvrdi kako bi sve radnike plaćao i više kad bi u Hrvatskoj bila manja davanja. Na 4.200 kuna ona iznose 2.000 kuna, ali ni sa platom većom za 20 odsto ne bi našao domaće radnike, dok sa povišicom od 30 odsto, na 6.000 kuna, ulazi u novi platni razred u kome davanja skaču 50 odsto, na 4.000 kuna, što je za njegovu firmu previše. Ipak, za većinu stranih radnika, koji u Samoboru i okolini imaju obezbeđen smeštaj, 500 evra je svota koju nikad ne bi mogli da zarade kod kuće i mnogi su već sada sigurni kako bi u Hrvatskoj hteli da ostanu zauvek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: