Šest najvećih mitova o pokretanju sopstvenog posla

Piter Baskervil, vlasnik 30 različitih firmi otkrio je nekoliko najvećih mitova o posedovanju malih preduzeća naročito u ranim fazama poslovanja.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2019.

12:02

Šest najvećih mitova o pokretanju sopstvenog posla
FOTO: Depositphotos, pressmaster

Ovo su ti mitovi:

Mit br. 1: Imati preduzeće znači da možete da radite kada god poželite

Istina je ipak da ne posedujete vi preduzeće, već ono poseduje vas. Ako je pravilo preduzeća da je potrošačima dostupno 24/7, onda je na vama kao vlasnicima da to ispoštujete pa čak i kada to znači da vi morate da radite – što najčešće i jeste slučaj. Nije neuobičajeno da ljudi koji imaju svoje firme rade po 80 – 100 sati sedmično kako bi preživeli i, na kraju, uspeli u poslovanju.

Mit br. 2: Zaradićete bogatstvo ako imate svoju firmu


Posmatrajući cene koje poslodavci naplaćuju kupcima mnogi zaposleni smatraju da oni zarađuju bogatstvo. No, tek kada pokrenu vlastito poslovanje vide i veliki broj troškova koje moraju podmiriti dobijenim prihodima, shvataju da su neto profitne marže toliko tanke da su gotovo nepostojeće.

Mit br. 3: Imati svoje preduzeće znači da ste sami sebi šef i ne morate da odgovarate nikome


Na neki način ovo i jeste istina, sada kada ste vlasnik za svoje postupke ne odgovarate svom šefu, međutim sada odgovarate još i većem broju šefova, za početak to su kupci, nakon njih vaši zaposleni, partneri, dobavljači pa i vladine institucije (poreska uprava i slične institucije koje kontrolišu vašu delatnost). Ovo su samo neki od vaših "šefova" kojima ćete morati da odgovarate.

Mit br. 4: Imati firmu znači da možete sami sebi da odedite platu

Ono što je važnije od vlastitih potreba i želja je opstanak preduzeća. Prema tome, ako posao to od vas traži, moraćete se odreći svog udela kako biste osigurali da kompanija plati svoje račune i nastavi da napreduje. Vaša plata dolazi na red tek kada se podmire svi poslovni zahtevi i morate biti spremni da će ona biti znatno manja nego ste očekivali. Sada vaš dohodak zavisi od ponekad nejasnih odlukama kupaca i ekonomskim prilikama koje su uglavnom van vaše kontrole.

Mit br. 5: Bićete u mogućnosti da outsource-ujete i sve delegirate

Neka pitanja poput menadžerskih finansija, zapošljavanja i određivanja cena ne mogu biti izdvojena ako želite voditi finansijski održivo preduzeće, a profitna marža će vas ograničiti na uključivanje svih konsultanata i pomoći koja vam je potrebna. Isto tako, dosta poslova ne možete preneti na zaposlene već ćete vi biti ti koji ste zaduženi za njihovo izvršavanje. Zato se nemojte iznenaditi ako neki od tih zadataka uključuju iznošenje smeća ili pak čišćenje toaleta.

Mit br. 6: Preduzeće će biti uspešno od prvog dana

Naime, vrlo mali broj preduzeća je profitabilan od prvog dana. Za većinu njih potreban je određeni period kako bi postali profitabilni, ponekad je to period od tri meseca do tri godine. Nije neuobičajeno za restorane da su i potrebne upravo tri godine za ostvarivanje profitabilnosti, dok je za take away barove tri meseca. Takođe, ako vlasnik firme nema dovoljno obrtnog kapitala za pokriće nastalih gubitaka dok posao ne ostvari profitabilnost, tada će zbog problema s likvidnošću doći do neuspeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: