Ova eks-Ju zemlja uvodi nova pravila: Firme će plaćati vrtiće za decu radnika

Zagreb -- Ministar finansija Zdravko Marić promenio je Pravilnik o porezu na dohodak i sada će kompanije od 1. septembra uvesti dodatne oblike plaćanja za svoje radnike.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos, anatols
Ilustracija FOTO: Depositphotos, anatols

Prvi put su u Hrvatskoj kompanije dobile mogućnost da plaćaju vrtiće za decu svojih radnika, a vraća se i naknada za topli obrok svojevremeno ukinuta kao nepotrebna zaostavština iz socijalizma.

Poreske olakšice za troškove ishrane radnika mogu se iskoristiti ili kao paušal do 5.000 kuna godišnje (oko 680 evra) ili do 12.000 kuna godišnje (oko 1.550 evra) pod uslovom da se pravdaju računima koji glase na poslodavca, a podmireni su bezgotovinskim putem.

Trošak smeštaja dece u vrtić moći će da se pravda do visine stvarnih izdataka, i to za celu 2019. godinu, za razliku od troškova za smeštaj i ishranu radnika koji su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak tek od septembra.

Prema objašnjenju iz pravilnika, kompanije će moći da plaćaju vrtić svoj deci zaposlenih radnika, bez obzira na to u koji vrtić deca idu, a ne samo za vrtiće koji se nalaze u fabričkom krugu.

Pravilnikom je propisano da u poresku olakšicu ne ulaze izdaci za dodatne programe koje vrtići posebno naplaćuju.

Takođe, radnik je dužan da obavesti poslodavca ako dete dobija naknadu za vrtić od nekog drugog poslodavca.

strana 1 od 63 idi na stranu