Pesticid u kornišonima: Inspekcija RS zabranila uvoz 20 tona krastavaca iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je zbog povećanog prisustva pesticida zabranila uvoz 20.080 kilograma svežih krastavaca kornišona poreklom iz Srbije.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

16:08

Pesticid u kornišonima: Inspekcija RS zabranila uvoz 20 tona krastavaca iz Srbije
Foto: Epa/SALVATORE DI NOLFI

Iz Inspektorata je saopšteno da je prilikom pregleda ove pošiljke izvršeno uzorkovanje za laboratorijsku analizu, radi ispitivanja ostataka pesticida, prenele su Nezavisne novine pozivajući se na agenciju Srna.

"Na osnovu izveštaja o laboratorijskoj analizi koji je izdao Institut za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo pesticida iznad vrednosti propisanih pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani, kao i hrani za životinje", naveli su iz Inspektorata.

Nakon što je uvoznik zatražio superanalizu, ona je izvršena u akreditovanoj laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i ponovo potvrdila povećano prisustvo pesticida, pa je doneto rešenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora, navodi se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: