Crno tržište i dalje jako: Prihodi od akciza na duvan podbacili

Prihodi od akciza na duvanske proizvode u Crnoj Gori manji su oko pet miliona evra u odnosu na plan, zbog i dalje jakog crnog tržišta cigareta, pišu "Vijesti".

Region

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

12:41

Crno tržište i dalje jako: Prihodi od akciza na duvan podbacili
Foto: Depositphotos/viz-arch

Vlada Crne Gore je akcize na duvanske proizvode u 2017. godini povećala tri puta zbog čega je od avgusta te godine bilo dominantno crno tržište, a promet na legalnom je prepolovljen.

Državna kasa je zbog toga izgubila desetine miliona evra, da bi crnogorska vlada u avgustu prošle godine delimično vratila akcize na prethodni nivo i pojačala aktivnosti protiv sivog tržišta, prenosi agencija Mina.

Iz Ministarstva finansija su "Vijestima" saopštili da su prihodi od akciza za prvih šest meseci tekuće godine ostvareni na nižem nivou, što je bio i razlog predloženog smanjenja plana tih prihoda rebalansom budžeta za 4,8 miliona evra.

“Glavni razlog koji je opredelio predloženu korekciju je niže ostvarenje prihoda koji se ubiraju po ovom osnovu u prošloj godini, imajući u vidu da je prvobitni plan koji je sastavni deo Zakona o budžetu za ovu godinu rađen u oktobru kada nisu bili raspoloživi podaci o ukupnoj naplati prihoda od akciza u prošloj godini, te je samim tim i osnova za planiranje bila na višem nivou”, rekli su iz ministarstva.

Pored toga, kako su dodali, potreba korigovanja akciza na duvan uslovljena je isplatom razlike u trgovačkoj ceni u prvoj polovini godine.

“Shodno navedenom, rebalansom ovogodišnjeg budžeta je korigovan plan za 4,8 miliona evra, kao rezultat kretanja u prvih šest mjeseci, dok se u narednim mesecima očekuje ostvarenje ove kategorije prihoda u skladu sa prvobitno planiranim”, naveli su iz ministarstva.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle, kada je bujalo crno tržište, rast naplate akciza na duvanske proizvode bio je 3,9 odsto veći, što je niže od očekivanog.

Međutim, u ministarstvu očekuju da će se situacija značajno popraviti do kraja godine.

U junu ove godine zabeležen je rast prihoda od akciza na duvan od 27,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji jun.

“Na osnovu podataka o poručenim akciznim markicama akciznih obveznika kod Uprave carina, očekivano je da će se trend rasta nastaviti i u narednom periodu, tako da je očekivano da će rast prihoda od akciza na duvan biti oko 30 odsto mesečno”, tvrde u ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: