Kreće novi ciklus privatizacije: Na prodaju 90 kompanija

Država kreće u novi ciklus privatizacije, a jedan od razloga je i uvođenje evra kao zvanične valute.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Sreda, 21.08.2019.

09:29

Kreće novi ciklus privatizacije: Na prodaju 90 kompanija
FOTO: Depositphotos, SergPoznanskiy

Vlada se u akcijskom planu za ulazak u evrozonu obvezala da će ubrzati prodaju svojih udela u državnim kompanijama, piše HRT.

Na prodaju ide 90 firmi koje će se prodavati u tri kruga. Prvih 30 na doboš će već u septembru, drugi krug prodaje realizovaće se do kraja godine, a treći početkom 2020.

Prodavaće se udeli u kompanijama u kojima država ima udeo od samo nekoliko odsto, a u nekima i manje od jedan odsto. U prvom krugu bit će niz turističkih kompanija.

Od firmi u kojima država ima mali udeo, najviše novca moglo bi se dobiti prodajom deonica Hrvatskog telekoma.

U ova tri kruga neće biti prodaje u kompanija u kojima država ima znatnije udele u vlasništvu - više od 15 odsto, poput Podravke, Croatia osiguranja, Luke Rijeka, Petrokemije. Iako one nisu od posebnog državnog interesa, njihova će prodaja biti ostavljena za neka druga vremena.

Takođe, iako se proteklih godina spominjala privatizacija firmi poput HEP-a, HAC-a, Hrvatske pošte, to zasad nije u igri, javlja HRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: