Napravili biznis od ljutih papričica: Počeli s 500 sadnica, a danas ih imaju 30.000

Počeli su sa svega 500 sadnica, danas ih imaju 30.000, a uz to osam zaposlenih i pedesetak proizvoda.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 20.08.2019.

10:48

Napravili biznis od ljutih papričica: Počeli s 500 sadnica, a danas ih imaju 30.000
Ilustracija FOTO: Depositphotos_david_franklin

Hrvatski brend Volim ljuto baš je ovih dana nagrađen za svoj vrabanero honey mustard s jednom zvezdicom na takmičenju Great Taste.

U pitanju je jedno od najprestižniji svetskih takmičenja za hranu i piće, a u konkurenciji 12.772 proizvoda iz više od stotinu zemalja žiri sastavljen od 500 renomiranih gastro-kritičara, kuvara, kupaca, restorana i dućana, novinara i urednika dodelio im je ovo veliko priznanje.

Brend Volim ljuto nastao je pre šest godina otvaranjem porodičnog poljoprivrednog gazdinstva od četiri člana porodice, a dve godine kasnije otvorili su firmu za maloprodaju, veleprodaju i marketing brenda koja danas ima četiri radnika.

Sve rade sami


"Sve papričice uzgajamo i prerađujemo na našem OPG-u u Igrišću u Hrvatskom zagorju. Svake sezone uzgajamo tridesetak sorti od kojih je desetak onih koje koristimo u preradi, a ostale su za testiranje ili za neke limited edition proizvode", objašnjava Goran Vrabec, direktor i osnivač kompanije Volim ljuto.

Počeci su, kaže, bili teški jer tržište za proizvode tog tipa gotovo nije postojalo, ali trud se isplatio jer danas se njihovi proizvodi nalaze i na policama specijalizovanih trgovina u EU.

Počeli su sa svega 500 sadnica na 125 kvadrata plastenika i troje zaposlenika, a već iduće godine broj sadnica se utrostručio.

Danas na OPG-u Igrišću imaju 30.000 sadnica na 7500 kvadrata plastenika, osam radnika i pedesetak proizvoda u asortimanu, a širenje površina i investicije u poslovanje nastavljaju iz godine u godinu, prenosi Poslovni dnevnik.

"Trenutno u asortimanu imamo više od 50 proizvoda iz različitih kategorija: ljuti umaci, ljuta zimnica, ljute grickalice, sveže čili papričice, sušene čili papričice, sadnice čili papričica i semenke čili papričica. Najprodavaniji su ljuti umaci i ljute grickalice, tačnije ljuti kikiriki koji nam je preko noći postao hit", pohvalio se Vrabec.

Prošle godine su preradili između 12 i 15 tona čili papričica i proizveli oko 20.000 ljutih umaka.

'Edukovali smo tržište'

"Kada smo krenuli morali smo dugo da radimo na, recimo to tako, edukaciji samog tržišta. Danas je situacija nešto drugačija zbog uticaja i rasta popularnosti međunarodne kuhinje u kojoj se čili papričice često koriste. Za sada nismo imali problema s prodajom, odnosno veliku većinu proizvoda koje proizvedemo uspemo da prodamo unutar jedne sezone", objašnjava Vrabec.

Strateški razvoj

Vrabec napominje kako je velika većina papričica iz njihove vlastite proizvodnje, a manji deo otkupljuju kroz testne programe s kooperantima jer se radi o specifičnoj kulturi koju ne mogu i ne znaju svi uzgojiti tako da je najčešće prve sezone idu na manje testne nasade. Pohvalio se i kako su u manjoj meri prisutni i na tržištu.

"Ponude za izvoz imamo, ali još nemamo dovoljne količine da bismo tako nešto mogli kvalitetno realizirati. Trenutno imamo ulaganje u proširenje proizvodnog pogona, a do kraja godine bismo trebali da dobijemo kredit za ulaganje u 1500 m2 novih plastenika. Dalja ulaganja u proširenje kapaciteta i rast kvalitete proizvoda su nam primarne investicije kako bismo kroz neko vreme imali dovoljne količine za izlazak na međunarodno tržište", poručuje Vrabec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: