Ovaj grad bivše SFRJ guši se u đubretu: Ko baci smeće gde ne treba - odsad plaća ogromnu kaznu

Zagreb -- Zagreb je prepun đubreta, a gradska uprava ne uspeva da se dobro izbori s tim.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija FOTO: Depositphotos, Gudella
Ilustracija FOTO: Depositphotos, Gudella

Zašto je to tako pokušala je da objasni Mirka Jozić, načelnica gradske službe za ekonomiju, energetiku i zaštitu okoline.

"Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Uprkos dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne", kazala je Jozićeva.

Ona kaže da je kažnjavanje jedini efikasan način borbe protiv bacanja đubreta.

"Onaj ko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad", kaže Jozić i dodaje kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosečne plate u Zagrebu, u zavisnosti od količine i vrste otpada.

Na pitanje hoće li Grad početi da kažnjava sam sebe jer nije ništa uradio povodom toga odgovorila je:

"Otkud vama da Grad nije ništa uradio?! Smeće nije Grad doneo i ostavio nego nesavesni građani. Imamo 90 odsto ljudi koji odvajaju otpad, ali dosta je da 10 odsto pojedinaca napravi haos u celom gradu i nema Čistoće koja bi to stigla to da očisti".

Jozić je najavila i poskupljenje odvoženja otpada, ne navodeći nikakve detalje o tome koliko bi to povećanje moglo da bude, niti kada će stupiti na snagu.

Region

strana 1 od 63 idi na stranu