Prevoznici na muci: Na konkurs za 40 vozača javilo se šest ljudi

Sarajevo -- BiH se poslednjih godina suočava s masovnim gubitkom radne snage, koja znanje i veštine, za veću platu, nudi izvan granica zemlje, piše portal Biznis info.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/rasica
Foto: Depositphotos/rasica

"Iako u najvećoj meri odlaze medicinari i IT stručnjaci, sve je evidentniji i odlazak vozača autobusa i kamiona, a prevoznička preduzeća suočavaju se s deficitom radne snage. Zeničko preduzeće 'Zenicatrans' muku muči sa pronalaskom kadra. Na konkurs raspisan za prijem 40 vozača, javilo se svega šest ljudi", navodi se u tekstu.

Darmin Terzić, direktor “Zenicatransa”, u kontaktu je s drugim firmama i preduzećima u BiH i ovaj problem imaju svi.

"Ako se hitno nešto ne preduzme, brzo će doći do kolapsa prevozničkih preduzeća u BiH i neće imati ko da vozi autobuse. Moraju se poboljšati uslovi rada, odnosno da plate prate troškove života", ističe Terzić.

Inače, prosečna plata vozača autobusa iznosi oko 1.000 KM (511,3 evra), plus topli obrok.

Vozači za inostrane linije na taj iznos dobijaju i dnevnicu od 50 KM (25,5 evra).

"Ipak, vozača autobusa u BiH je sve manje, i prevoznici se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Ukoliko sistem ne preduzme nešto, preduzeća će biti primorana da stave ključ u bravu", napominje se u tekstu.

Zekija Ahmetspahić, vlasnica auto-škole koja od 2002. godine nudi mogućnost polaganja ispita za vozača autobusa, kaže da godišnje obuče 40 kandidata, ali da svi oni još tokom same obuke već imaju ugovoren posao izvan BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu