Ušli su u EU, a inflacija im raste: Potrošačke cene u julu veće za 1,1 odsto

Zagreb -- Potrošačke cene u Hrvatskoj bile su u julu za 1,1 odsto veće nego u istom mesecu lani, što je viša stopa inflacije nego mesec dana ranije.

Izvor: SEEbiz
Podeli
FOTO: Depositphotos, shirotie
FOTO: Depositphotos, shirotie

Ona je tada iznosila 0,6 procenata.

To pokazuje objavljeni izveštaj hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast potrošačkih cena od 1,1 odsto na godišnjem nivou najveći je od novembra prošle godine, kada je inflacija iznosila 1,3 odsto.

Prema izveštaju DZS-a, u julu su najviše na godišnjem nivou porasle cene alkoholnih pića i duvana, za 5 odsto, a s rastom od 3,9 odsto pratile su ih cene u segmentu stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva.

Cene restorana i hotela porasle su za 3,3 procenta, dok su cene odeće i obuće porasle za 0,4, a hrane i bezalkoholnih pića za 0,3 odsto. S druge strane, cene u segmentu zdravlja pale su 1,1 odsto na godišnjem nivou. Po toj stopi su pale i cene prevoza, pri čemu su cene goriva skliznule 1,9 procenata.

Na mesečnom nivou su, pak, potrošačke cene u julu pale, u proseku za 0,5 odsto. Pritom su najviše pale cene odeće i obuće, za 11,8 procenata, što je posledica sezonskih sniženja, dok su cene prevoza skliznule za 0,1 odsto, pri čemu su cene goriva porasle za 0,1 odsto.

S druge strane, najviše su u julu u odnosu na jun porasle cene restorana i hotela, za 1,6 odsto, a pratile su ih cene rekreacije i kulture sa rastom od 1,2 odsto. Cene alkoholnih pića i duvana porasle su za 0,3 odsto, a hrane i bezalkoholnih pića za 0,1 odsto.

strana 1 od 63 idi na stranu