Deflacija kod komšija: Potrošačke cene pale u julu

Potrošačke cene u Hrvatskoj bile su u julu 2019. niže u proseku 0,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

17:27

Deflacija kod komšija: Potrošačke cene pale u julu
Foto: Depositphotos/Thomaspajot

U julu su na mesečnom nivou najviše pale cene odeće i obuće, 11,8 odsto, što je posledica sezonskih sniženja, dok su cene prevoza skliznule 0,1 odsto, pri čemu su cene goriva porasle 0,1 odsto.

S druge strane, najviše su porasle cene restorana i hotela, 1,6 procenata, a pratile su ih cene rekreacije i kulture s rastom od 1,2 procenta.

Alkoholna pića i duvan su poskupeli za 0,3 odsto, a hrana i bezalkoholna pića za 0,1 procenat.

Na godišnjem nivou, stopa inflacije u julu je iznosila 1,1 procenat, što predstavlja ubrzanje u odnosu na junski nivo od 0,6 odsto, i najveću stopu od novembra prošle godine kada je rast potrošačkih cena iznosio 1,3 odsto.

Prema izveštaju DZS-a, u julu su najviše na godišnjem nivou porasle cene alkoholnih pića i duvana, za pet odsto, a s rastom od 3,9 procenata pratile su ih cene stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva.

Cene restorana i hotela porasle su 3,3 posto međugodišnje, odeće i obuće za 0,4, a hrane i bezalkoholnih pića za 0,3 odsto.

U odnosu na jul 2018. godine, cene u segmentu zdravlja pale su za 1,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: