BiH zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije zbog afričke kuge

Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.08.2019.

12:04

BiH zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije zbog afričke kuge
Foto: Epa/FOCKE STRANGMANN

Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, prenose "Nezavisne novine".

Kako je saopšteno iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge, dodaje se u tekstu.

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije, prenosi Rojters.

U izveštaju se, navodi agencija, precizira da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.

Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljudi i oni ne mogu da obole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: