Crna Gora zvezda Mediterana: Hrvati se plaše da će ih prestići

U izveštaju Evropske komisije za putovanja, zvezdom Mediterana u prvom kvartalu 2019. prozvana je Crna Gora.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

10:55

Crna Gora zvezda Mediterana: Hrvati se plaše da će ih prestići
FOTO: Depositphotos, sevaljevic

Ona je, prema evropskim statističkim podacima, u prva tri meseca ostvarila rast noćenja od 29 posto i dolazaka od čak 49 odsto.

Jutarnji list piše da bi to valjda trebalo da sugeriše da će ih Crnogorci pregaziti, ali navode da, uprkos svim komparativnim prednostima, Crna Gora teško može da prestigne hrvatski turizam.

Ima prednosti nad komšijama

"Istina, upozoravaju stručnjaci, Crna Gora u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma i te kako ima komparativnih prednosti, ali s obzirom na to da cela država u 2018. godini beleži turističke volumene manje nego što ih Istra ostvari u sedam meseci, brojke su još daleko od toga da bi Hrvatskoj mogle predstavljati ozbiljniju pretnju", ocenjuje zagrebački dnevnik.

Crna Gora u odnosu na Hrvatsku ima bolje investicione pakete, po uzoru na Tursku. Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude dobijanje dozvola u samo nekoliko meseci i oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine. Dakle, vreme u kojem se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate potvrdili su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih akciza, i sve je to mnogo uticalo na rezultat, tumači jedan dobro upućeni sagovornik Jutarnjeg lista.

Stalni rast

Prema rečima Damira Davidovića, državnog sekretara u crnogorskom Ministarstvu turizma, zemlja poslednjih 15 godina, izuzev jedne godine, beleži kontinuirani rast prometa, a samo u 2019. godini otvorili su 27 novih hotela, od čega 24 imaju 4 ili 5 zvezdica.

U zemlji su u toku tri višegodišnja projekta vredna tri milijarde evra – Luštica bay, rizort grad s marinom u blizini Kotora, Marina Porto Montenegro, kao i projekat Portonovi u kojem će sledeće godine biti otvoren prvi One and Only hotel u Evropi.

Niži PDV za hotele

Crna Gora, pojašnjava Davidović za Jutarnji, danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smeštaja, od čega 52 odsto otpada na kategorije 4 ili 5 zvezdica, a investitorima su ponudili i znatno bolje poreske uslove: dok PDV u zemlji generalno iznosi 21 posto, na smeštaj u hotelima on je na nivou 7 posto, dok za hotele s 5 zvezdica iznosi 7 odsto na sve usluge.

U zemlji posluje i Aman grupa koja upravlja hotelima na Svetom Stefanu, a isti investitori, najavljuje Davidović, planiraju na toj lokaciji još jedan hotel s pet zvezdica, kao i novi hotel najviše kategorije na Žabljaku.

Postoji i skepsa

Pa ipak, u vezi s crnogorskim rezultatima u velikom delu javnosti i dalje postoji skepsa.

"Crna Gora startuje s vrlo malom bazom u pred i postsezoni pa im je stoga lakše da podignu stope rasta, ali brojevi iz ETC izveštaja ne uključuju maji i jun, koji su bili vrlo loši jer u tom periodu uveliko zavise od gostiju iz regije koji odsedaju u privatnom smeštaju. Konačno, bez nekih neplaniranih nestabilnosti, Crna Gora bi ove godine mogla da ostvari promet na nivou prošle ili može da bude u blagom plusu", ističe direktor Horwath HTL-a Siniša Topalović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: