Traže se lekari, inženjeri, zanatlije... Ko će ostati kad EU otvori tržište rada?

Lekari, zubari, inženjeri, arhitekte, kao i zanatlije nedostaju evropskom tržištu rada. Uslovi rada su bolji, a plate više.

Region

Izvor: Investitor.me

Nedelja, 11.08.2019.

16:02

Traže se lekari, inženjeri, zanatlije... Ko će ostati kad EU otvori tržište rada?
Foto: Depositphotos, gustavofrazao

Da li će crnogorski radnici odlaziti u države EU kada Crna Gora postane članica i u kom obimu?

Ljiljana Simović, glavni pregovarač za Poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika, za TVCG kaže da je u ovom trenutku teško proceniti da li će crnogorski radnici masovno odlaziti u države EU kada država dobije status članice Evropske unije.

"Iskustva govore da je tokom ranijih učlanjenja u EU došlo do migracije jedan odsto stanovništva. Poljsku, koja ima 38 miliona stanovnika, nakon učlanjenja napustilo je dva miliona radnika, koja je bila prinuđena da zbog toga sklopi ugovor sa Ukrajinom o uvozu radne snage", kaže Simović, prenosi Investitor.me.

"Teško je proceniti da li će po ulasku u EU Crnu Goru napustiti jedan odsto stanovništva. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da će biti promena na tržištu rada, ali te promene ne moraju nužno da znače da će doći do odliva stanovnišva. To zavisi od ekonomskog ambijenta, od uslova rada, zavisi od toga kako vi iskreirate život u Crnoj Gori i način na koji zadržavate radnu snagu", ističe Simović.

Kako kaže Simović, na listi deficitarnih zanimanja u EU nalazi se 47 profesija, a posebno se ističu lekari, zubari, inženjeri i arhitekte. Fali i zanatlija, uslovi rada su bolji, a plate više.

Informacije o slobodnim radnim mestima u EU biće dostupne na portalu EURES (Evropska mreža zavoda za zapošljavanje), a samo pripreme Zavoda za zapošljavanje za pristup EURES-u koštaće oko tri miliona evra.

Pristup EURES-u i izrada portala će omogućiti građanima Crne Gore uvid u slobodna radna mesta u državama članicama EU, Norveškoj, Islandu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Prilikom ulaska u EU, doći će i do izmena u zdravstvu.

"Kada govorimo o evropskoj zdravstvenoj kartici u Hrvatskoj je to bio trošak od 0,5 odsto od ukupnih izdvajanja za zdravstvenu zaštitu, Crna Gora izdvaja 200 miliona evra za zdravstvenu zaštitu", pojašnjava Simović.

Poglavlje 2 – Sloboda kretanja radnika, pored EURES-a, i evropske zdravstvene kartice, obuhvata i šeme socijalne sigurnosti. Predviđeno je usvajanje više zakona kao što su Zakon o strancima i Zakon o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: