Komšijama hitno trebaju "sezonci": Crnogorci neće da rade za male plate

Na hrvatskom delu Jadrana tokom leta je na sezonskim poslovima angažovano 105 radnika iz Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2019.

09:38

Komšijama hitno trebaju
FOTO: Depositphotos/ankamonika

To pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koje prenosi portal crnogorskog Javnog servisa RTCG.

Oni upozoravaju i da znatan broj sezonaca nedostaje i Crnoj Gori.

Državljani Crne Gore su najčešće u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje i Crnoj Gori pa je tamošnji zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko tri hiljade, na ukupno 18.135 radnika.

"Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Crnogorci neće da rade jer su plate male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti", kaže predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosečna plata 500 evra

Prosečna plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra. Procene crnogorske vlade su da tokom godine toj zemlji treba oko 20 hiljada sezonaca.

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne pomoći u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju "Zaposlimo domaće" s ciljem angažovanja domaće radne snage tokom letnje turističke sezone.

Prošlih godina tokom leta sezonski je radilo 10 hiljada radnika Crne Gore, dok je cilj da ih ove godine bude oko 11 hiljada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: