Afera koja trese Bosnu: Evo kako je britansko-indijski milijarder izvukao 10 miliona €

Tuzla -- Za devet godina iz Global Ispat koksne industrije Lukavac, na sumnjiv način je izvučeno više od 20 miliona maraka (10 miliona evra).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, londondeposit, 21862193
Foto: Depositphotos, londondeposit, 21862193

Novac je završavao na računima firme GSHL, koja je vlasništvo juče uhapšenog britansko-indijskog milionera Pramoda Mitala, saopštilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

"Istragom u GIKIL trenutno je obuhvaćeno šest osoba, četiri strana državljana i dva iz BIH. Osumnjičenima se na teret stavlja i da su od juna 2018. godine, kada je nad GSHL-om otvoren likvidacioni postupak, u svom sedištu na britanskom ostvru Ajl of men, preuzimali sve aktivnosti bez bilo kakvog ovlašćenja, jer su bili proglašeni privredni likvidatori GSHL-a", saopštili su iz tužilaštva.

Navodi se da Mital i njegovi saradnici nisu imali prava da zastupaju GSHL u GIKIL-u, ali su nastavili izvlačenje kapitala iz te kompanije, prenose "Nezavisne".

Britansko-indijski milijarder Pramod Mital, predsednik Nadzornog odbora "Global Ispat Koksne Industrije Lukavac", uhapšen je juče u Lukavcu.

Pramod Mital je mlađi brat čeličnog magnata Lakshmija Mitala, koji se nalazi na listi najbogatijih ljudi na svetu.

Veze s Bosnom i Hercegovinom Pramod Mital ostvario je 2003. godine prilikom ulaska u Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac (GIKIL) u kojoj je osumnjičen za jedan od najtežih oblika privrednog kriminala, prenosi portal Klix.ba.

GIKIL je nastao spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i kompanije Global infrastructure Holdings Ltd, a ugovor je u ime ove kompanije potpisao upravo Pramod Mittal koji je naveden kao investitor.

Međutim, nakon određenih izmena ugovora kao suosnivač GIKIL-a je naznačena kompanija Global Steel Holdings Ltd (GSHL) u vlasništvu upravo Pramoda Mitala.

Na Pramodove kriminalne radnje u nekoliko navrata su ukazivali i radnici GIKIL-a.

Kako navodi Klix. ba, za krivično delo organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlašćenja u poslovanju, Mitalu i još dvojici uhapšenih, ako se dokaže da su krivi, preti zatvorska kazna ukupno do 45 godina.

strana 1 od 55 idi na stranu