Kvadrat stana 4.000 evra: Čim se izgradi - proda se

U Hrvatskoj se godišnje proda 20.000 nekretnina, a među gradovima s najvećim rastom je Split, gde je u poslednje dve godine novogradnja poskupela čak 30 odsto

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 22.07.2019.

14:15

Kvadrat stana 4.000 evra: Čim se izgradi - proda se
Ilustracija FOTO: EPA/ARMANDO BABANI

Stan s pogledom na more Rino Pavlov je pronašao na Žnjanu. Zgrada je nova, a cena, kaže ovaj preduzetnik - prihvatljiva.

Kvadrat je koštao 2.600 evra, ali uz visoki roh bau, bez parketa i bez sanitarija. Bio je to jedan od retkih slobodnih stanova u novogradnji. U Splitu se trenutno dovršava samo stotinak, navodi Poslovni dnevnik.

Većina stanova je daleko od centra grada, i već je prodata. Potražnja je puno veća od ponude pa cene posljednje dve godine divljaju, pogotovo u elitnim četvrtima Žnjanu i Majama. Kreću se od 2.400 do 4.000 eura.

U Hrvatskoj se godišnje proda 20 000 nekretnina, a splitsko tržište priča je za sebe.

Prema rečima zamenice predsednika Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Jasminke Biliškov, investitori su u mogućnosti da pdognu cene koliko žele i koliko misle da može proći na tržištu.

A zemljište je u Splitu dosta skupo, jer ga gotovo i nema. Smatra kako su cene prenapumpane i da će za godinu, godinu i po dana ponovno doći do krize. Ne velike kao 2006. godine, ali realno je, kaže Biliškov, ipak očekivati pad cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: