Taksisti u uniformama: Komšije ovako rešavaju problem sa nelegalnim prevoznicima

Taksi udruženja u Crnoj Gori u vozilima će morati na vidno istaknutom mestu da imaju taksi legitimaciju vozača.

Region

Izvor: Vijesti

Nedelja, 21.07.2019.

14:26

Taksisti u uniformama: Komšije ovako rešavaju problem sa nelegalnim prevoznicima

Legitimacija je obavezna kako bi korisnici njihovih usluga znali ko ih vozi i da li ima dozvolu da upravlja vozilom. Uz to, obaveza vozača biće da imaju posebnu radnu odeću.

Te novine predviđene su izmenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i uvode se kako bi se uklonila nelojalna konkurencija i suzbila siva ekonomija u toj delatnosti. Izmene i dopune zakona su razmotrene na poslednjoj sednici Vladinog saveta za konkurentnost početkom jula.

U Ministarstvu pomorstva i saobraćaja "Vijestima" su rekli da su nova zakonska rešenja pripremili nakon što su taksi prevoznici zahtevali uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

"Strukovni sindikat taksista Crne Gore – Unija slobodnih sindikata Crne Gore obratio se predsedniku Vlade Dušku Markoviću, odnosno potpredsedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinu Simoviću sa zahevom da se formiraju radne grupe koja će imati za zadatak da analizira probleme u obavljanju djelatnosti auto taksi prevoza. Nakon toga je ministar saobraćaja Osman Nurković formirao radnu grupu sačinjenu od predstavnika državnih organa čije nadležnosti se tiču delatnosti auto taksi prevoza putnika i predstavnika Strukovnog sindikata koja je pripremila Informaciju o analizi stanja u delatnosti auto taksi prevoza putnika sa predlogom mera i zaključaka za rešavanje problema. Vlada je tu informaciju usvojila krajem decembra prošle godine, a jedna od predloženih mera je izrada izmena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja je dominantno prisutna u auto taksi prevozu, ali i u ostalim oblicima javnog prevoza putnika", objasnili su iz Ministarstva.

Kako navode iz Ministarstva, najvažnije izmene se odnose na preciziranje dokumentacije koja se mora nalaziti u vozilu prilikom obavljanja auto taksi prevoza.

"Ovde je posebna pažnja posvećena dokumentaciji kojom se dokazuje da je vozač zaposlen i prijavljen kod auto taksi prevoznika (ugovor o radu, poreska prijava), kao i obavezno posedovanje taksi legitimacije vozača koja mora biti istaknuta na vidnom mestu u vozilu kako bi korisnici prevoza znali ko ih vozi i da li taj neko ima dozvolu da upravlja auto taksi vozilom. Uz to, dat je pravni osnov za propisivanje radne odeće za vozače kako bi izbegli situacije da pojedini auto taksi prevoznici narušavaju ugled uzornim kolegama i Crnoj Gori kao prepoznatoj turističkoj destinaciji", navode iz Ministarstva.

Auto taksi legitimacija, prema predlogu izmena i dopuna zakona, mora sadržati vozačku dozvolu za upravljanje vozilima, uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti i položenom ispitu o poznavanju grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: