Zaštićeni podstanari izgubili poslednju bitku: Kirije po tržišnim uslovima

Zaštićeni podstanari u Hrvatskoj nisu uspeli da ospore zakon po kojem će od septembra 2023. vlasnicima stanova moati da plaćaju tržišne kirije.

Region

Izvor: B92

Subota, 20.07.2019.

14:50

Zaštićeni podstanari izgubili poslednju bitku: Kirije po tržišnim uslovima
Foto: Depositphotos, Elnur, 88290320

Ustavni sud u Zagrebu odbacio je više predloga kojim se spori ustavnost Zakona o najmu stanova, kako ranijih tako i novog zakona iz 2018. godine, navodi Poslovni dnevnik.

Ustavni sud je zaključio da se novi prigovori svode na argumente odbačene još 2016., kada se sporila ustavnost samog koncepta privatizacije stambenog fonda u Hrvatskoj. Do tada su postojala stanarska prava. Sud je zadržao stavu da zagovaranje vraćanja na stare modalitete nema uporišta u Ustavu, piše Poslovni dnevnik.

U odluci se podseća kako je lani zakonom uređen prijelazni režim nakon kojega će se potpuno napustiti, ne samo koncept stanarskih prava (koji je ukinut još 1996.) nego i pravni institut zaštićenog najma, ističe Večernji list.

Ovom odlukom Ustavnog suda potvrđena je ustavnost zakonskih odredbi po kojima se visina najma za zaštićene podstanare da svakog svakog septembra narednih pet godina uvećava za iznos 1,20 puta veći od najamnine koju su zaštićeni podstanari plaćali 31. avgusta 2018.

U septembru 2023. zaštićeni podstanari biće dužni da se isele iz stanova ako s vlasnicima stanova u međuvremenu ne dogovore otkup stana ili sklope novi ugovor o najmu.

Vlasnici stanova tako će, nakon dugih decenija, ponovno moći da raspolažu sa svojom imovinom, za koju su im zaštićeni podstanari plaćali stanarinu koja je u mnogim slučajevima bila manja od poreza koji su vlasnici morali plaćati za uzurpirane stanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: