Srbija treći investitor u BiH sa 15 odsto od ukupnih ulaganja

Sarajevo -- Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. Srbija je u BiH investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka (više od milijardu evra).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Steve_Allen
Foto: Depositphotos/Steve_Allen

To znači da je Srbija treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 odsto u ukupnim investicijama, kazao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić.

On je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom BiH u Srbiji Aidom Smajić sa kojom je razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji izmedju dve zemlje, sa fokusom na investicije Srbije u BiH, prenosi Fena.

Telekom Srbije 2007. godine je za 646 miliona evra kupio Telekom Republike Srpske i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, ali i pojedinačna strana investicija u BiH.

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od sedam procenata.

Među najznačajnijim investitorima iz Srbije u BiH su Telekom Srbije, Komercijalna banka, Naftna Industrija Srbije, Koncern Hemofarm a.d., Swisslion-Takovo, Imlek, Galames Beograd.

Govoreći o radu Fipee na animiranju ekonomske diplomatije BiH u poslednje tri godine, Milinić je kazao da je ova aktivnost dovela do organizovanja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

strana 1 od 55 idi na stranu