Srbija treći investitor u BiH sa 15 odsto od ukupnih ulaganja

Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. Srbija je u BiH investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka (više od milijardu evra).

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 19.07.2019.

15:17

Srbija treći investitor u BiH sa 15 odsto od ukupnih ulaganja
Foto: Depositphotos/Steve_Allen

To znači da je Srbija treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 odsto u ukupnim investicijama, kazao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić.

On je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom BiH u Srbiji Aidom Smajić sa kojom je razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji izmedju dve zemlje, sa fokusom na investicije Srbije u BiH, prenosi Fena.

Telekom Srbije 2007. godine je za 646 miliona evra kupio Telekom Republike Srpske i to je ujedno i najveća investicija iz Srbije, ali i pojedinačna strana investicija u BiH.

U ukupnom iznosu investicija iz Srbije dominiraju investicije u oblasti informacija i komunikacija s učešćem od sedam procenata.

Među najznačajnijim investitorima iz Srbije u BiH su Telekom Srbije, Komercijalna banka, Naftna Industrija Srbije, Koncern Hemofarm a.d., Swisslion-Takovo, Imlek, Galames Beograd.

Govoreći o radu Fipee na animiranju ekonomske diplomatije BiH u poslednje tri godine, Milinić je kazao da je ova aktivnost dovela do organizovanja većeg broja privrednih manifestacija na kojem su prisustvovali brojni strani investitori, što je rezultiralo otvaranjem kompanija u BiH i zapošljavanjem lokalnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: