Topi se nada za opstanak ponosa SFRJ: Neizvesna sudbina 900 radnika

Gašenjem struje 10. jula ugašen je i Aluminij d.d. Mostar i mada se poslednjih dana govorilo o mogućnosti opstanka ove fabrike, to je neizvesno.

Region

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

09:35

Topi se nada za opstanak ponosa SFRJ: Neizvesna sudbina 900 radnika
FOTO: EPA, JALIL REZAYEE.

Najave o pokretanju proizvodnje u pogonu anoda, livnici, a posebno elektrolizi su nerealne i služe političarima za kupovinu vremena i ublažavanje očitog gneva među radnicima, kazali su za Klix.ba dobro upućeni stručnjaci.

Dok predsednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović i članovi formiranog Kriznog odbora Aluminija u svakoj prilici ističu ponovno pokretanje proizvodnje u bivšem gigantu, dobro upućeni smatraju da je to daleko od realnosti.

Aluminijeva proizvodnja anoda je moguća za sopstvenu elektrolizu, ali nije konkurentna na svetskom tržištu.

Kako je elektroliza ugašena, tako je po mišljenju, dobro upućenih u stanje u Aluminiju, ali i svetske prilike u aluminijskoj industriji, sama ideja iracionalna.

Linicapak ima smisla ako se radi reciklaža, međutim Aluminij to nije radio.

Uvozio se "ruski kruti uložak" koji se topio i mešao s kvalitetnijim aluminijem proizvedenim u vlastitoj elektrolizi.
Surovu istinu o trenutnoj poziciji ugašene kompanije kazala je krajem prošle nedelje federalna ministarka finansija Jelka Milićević ustvrdivši kako je sva imovina Aluminija pod hipotekom.

"Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase", izjavila je i dodala kako vlasništvo Aluminija zapravo nije njegovo vlasništvo, da je prema onome što je poznato, vrednost imovine oko 156 miliona KM, dok dugovi iznose više od 400 miliona KM.

Osnovni problem danas su sudbine radnika, njih oko 900, naviklih na iznadprosečna primanja, kreditno opterećeni s oko 12 miliona KM. Zanimljivo je da su predstavnici Sindikata Aluminija istupili iz Kriznog odbora, kojem je očito jedan od ciljeva da smiri tenzije i da radničko nezadovoljstvo usmeri što dalje od mostarske ulice Kneza Domagoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: