Opština ne da državno zemljište aerodromu, posao pokrenut uprkos tome

Opština Tivat nije formalno dobila zahtev Ministarstva saobraćaja da državi besplatno prenese pravo raspolaganja nad zemljištem u i oko Aerodroma Tivat.

Region

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

08:10

Opština ne da državno zemljište aerodromu, posao pokrenut uprkos tome
FOTO: Depositphotos, olgysha

Uprkos tome Uprava za nekretnine (UZN) već je krenula u taj posao, pišu Vijesti.

Reč je o oko 225 hiljada kvadrata zemljišta u kompleksu Aerodroma Tivat i oko njega.

UZN je to započeo nakon što je Ministarstvo finansija 4. jula odbilo žalbu Direkcije za imovinu Opštine Tivat na odluku Vlade da pravo raspolaganja zemljištem na aerodromu prenese sa Opštine na državu.

Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave Tivta, oni će nakon odluke Ministarstva finansija da ne prihvati žalbu Opštine podnetu tužbu Upravom sudu protiv Vladine odluke.

Da Opština nije dobila formalni zahtev Ministarstva saobraćaja potvrdio je to nezvanično Vijestima gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS).

Vlada je na sednici 23. maja usvojila informaciju o podnošenju predloga Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad ovim zemljišnim kompleksom sa Opštine na Vladu, bez naknade.

To se zemljište vodi kao državno, s tim što je do sada pravo raspolaganja imala Opština Tivat. Lokalna vlast je deo ove imovine do sada izdavala Aerodromima Crne Gore i od toga ubirala značajne prihode.

Vlada se u svojoj nameri poziva na član 35 Zakon o državnoj imovini kojim je definisano da ako je određena nepokretnost, kojom raspolaže opština, potrebna za ostvarenje javnog interesa Crne Gore, opština je dužna da na zahtev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori bez naknade.

Kabinet premijera Duška Markovića pokušava da na ovakav način "reši" sporna imovinska pitanja sa zemljištem u Aerodromu Tivat i oko njega, a koje je Državnom studijom lokacije predviđeno za širenje te vazdušne luke.

Bez raščišćavanja pitanja imovine Vlada ne može raspisati tender za izbor koncesionara kojem će na 30 godina izdati u zakup aerodrome u Tivtu i Podgorici.

Raspisivanje tog tendera u više navrata je do sada kao gotovu stvar, najavljivao ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS).

Ali ispostavilo se da u tenderskoj dokumentaciji ministarstva postoji niz nedostataka i nezakonitih rešenja, zbog čega tender do danas nije raspisan, iako su po prvobitnim Nurkovićevim najavama u ovo doba aerodromi već trebalo da dobiju novog gazdu iz inostranstva.

Vijesti nezvanično saznaju da je UZN krenula u postepenu izmjenu prava upisanih nad "sporne" 124 katastarske parcele upisane u listove nepokretnosti 151,152 i 291 KO Mrčevac, ukupne površine 225.643 kvadrata, prepisujući i pravo raspolaganja nad njima sa Opštine na državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: