Boka je nova Venecija: Brodovi na sunčevu energiju smanjiće gužve na kopnu

Turistima, kao i meštanima Boke, do kraja meseca biće dostupan novi vid javnog prevoza. Morem će saobraćati dva potpuno ekološka broda.

Izvor: Bankar.me
Podeli
Ilustracija FOTO:  EPA, KOCA SULEJMANOVIC
Ilustracija FOTO: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

Od naredne godine pridružiće im se još osam, pa će se time znatno smanjiti gužve na kopnu.

Ukupna vrednost projekta, jedinstvenog na Mediteranu, je skoro pet miliona evra, a njime će se Crna Gora pozicionirati na mapi ekološki osvešćenih država.

Brz, udoban i jeftin obilazak Bokokotorskog zaliva, bez automobila, pogotovo tokom leta, biće moguć već od ovog meseca.

Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog ove godine saobraćaće dva broda koje će pokretati sunčeva energija, piše portal BokaNews.

"Tokom tog testnog perioda od 20.jula postojaće dve probne linije, najverovatnije na svakih sat sa jasno obeleženim stajalištima. Do kraja naredne godine uz ova dva broda, zalivom bi trebalo da saobraća još njih osam, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje. Plan je da to bude redovna linija sa polascima na svakih 20 minuta", kazao je direktor kompanije Bela Boka Rikardo Boneti.

I to po ceni od tri do pet evra, koliko trenutno košta autobuski javni prevoz u Boki, a postojaće mesečne i godišnje karte kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

"Ideja o uvođenju redovnog prevoza na moru nastala po uzoru na Veneciju, ali po našim saznanjima u Evropi ne postoji sličan projekat poput ovoga koji će biti 100 odsto ekološki održiv i integrisan u redovan linijski saobraćaj opština. Ukupna vrednost projekta nazvanog Bella Boka je četiri miliona i 700 hiljada evra, a plan je da uposlimo 60 radnika isključivo iz Boke", dodao je Boneti.

Region

strana 1 od 55 idi na stranu