Trgovci gladni profita: Država smanjila PDV, u prodavnicama skuplja hrana

Zagreb -- Hrvatski trgovci zloupotrebili su smanjenje PDV sa 25 na 13 odsto, i umesto da smanje cenu hrane, oni su tu videli prostor da povećaju profit.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Depositphoto, diplomedia, 42440031
Foto: Depositphoto, diplomedia, 42440031

Kako piše Jutarnji list, početkom godine ministar finansija Zdravko Marić najavio da će svakom građaninu nakon smanjenja PDV-a na sveže voće, povrće, ribu, jaja i meso u kućnom budžetu mesečno ostati 85 kuna više.

Zakon koji reguliše smanjenje PDV-a sa 25 na 13 odsto stupio je na snagu u januaru. Podaci o cenama pokazuju kretanja suprotna očekivanima. Minimalno su pojeftinili samo meso i voće, dok je ostala hrana poskupela.

"Svakodnevno primamo pozive ogorčenih građana koji tvrde da su cene smanjene samo simbolično. Ljudi su revoltirani jer ne vide učinke, potrošači se smatraju izigrani. Mislim da je to i moralno pitanje za trgovce koliko im je stalo do potrošača - kaže za Jutarnji list Igor Vujović, predsednik Društva za zaštitu potrošača.

Podaci Državnog zavoda za statistiku za januar pokazuju da su cene voća pale za 2,3 odsto, a mesa za 1,7 odsto. Sva ostala hrana u januaru bila je skuplja nego mjesec dana ranije.

U sektoru voća i povrća, čija se tržišna cena formira sezonski, zavisi od niza elemenata poput utecaja vremena. U proteklih šest meseci nije bilo značajnijeg smanjenja cena.

Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, nedavno se požalio na nelojalnu konkurenciju uvoza povrća iz zemalja regiona. Ta roba se prepakuje i prodaje kao domaće.

"Učinci manjeg PDV-a za nas povrćare i naše potrošače su nikakvi. Za glavicu salate koju prodajem trgovcu i dalje dobijem dve kune, a cena na policama je 4,99 kuna kao i lani. Mi smo očekivali da će ta cena biti od 3,49 do 3,99 kuna, a i odgovorni su naglašavali kako će veća potrošnja po nižim cenama podstaknuti domaću proizvodnju. Ništa od toga nije se dogodilo - ističe Gregurić.

strana 1 od 55 idi na stranu