Sve transakcije zaustavljene: Hakeri za minut ukrali 32 miliona $

Prvi javni punjač za električne automobile u Tivtu, pušten je u rad na parkingu u Arsenalskoj ulici u centru grada.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: punjač, Epa, HAYOUNG JEON
FOTO: punjač, Epa, HAYOUNG JEON

Punionicu je u rad pustio direktor preduzeća Parking sistem Tivat Slaviša Ognjanović koji je i demonstrirao način na koji se ona aktivira putem elektronske kartice.

Punionicu je, kako pišu Vijesti, ugradio Hrvatski telekom u saradnji sa Crnogorskim telekomom.

Putem mobilne aplikacije Plugsarfing (a uskoro i sa ostalih mobilnih aplikacija) svi korisnici električnih vozila u Evropi su upoznati da na javnom parkingu u Tivtu sada mogu napuniti svoje vozilo.

"Za sat vremena preko ovog punjača napuni se oko 20 kilovata električne energije u bateriji vozila, što je zavisno od tipa električnog automobila, dovoljno da se pređe od 300 do 350 kilometara", kazao je Ognjanović dodajući da ovaj punjač širi spektar usluga koje korisnicima pruža tivatski Parking servis i doprinosi poboljšanju turističke ponude tog grada, jer sve više ljudi u svetu koristi električne automobile.

Vozila sa pogonom na struju u svetu je trenutno preko pet miliona, od čega milion u Evropi.

Punjenje na stanici koja istovremeno može da primi i opsluži dva vozila, za sada se ne naplaćuje, ali zbog softvera koji koristi Parking sistem Tivat, njihovi vlasnici će ipak morati da plate korišćenja parking mesta dok se vozila pune strujom.

Sve vrste električnih vozila, bez obzira na model, ovde mogu puniti baterije.

U pripremu terena, nabavku punionice i instaliranje, Parking servis DOO je investirao više od sedam hiljada evra. Ognjanović je dodao da planiraju da ugrade još nekoliko sličnih punionica za elektromobile u Tivtu, od čega će prva sledeća biti instalirana na parkingu na Aerodromu Tivat.

Inače, punjači za brzo punjenje baterija električnih automobila već su ranije instalirani u luksuznim turističkim naseljima Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu za potrebe njihovih gostiju i posjetilaca tih rizorta.

strana 1 od 55 idi na stranu