"Bedni bugarski narod godinama će finansirati američka radna mesta"

Sofija -- Bugarska stranka "Volja" oštro je kritikovala izjavu zamenika ministra odbrane Atanasa Zaprijanova.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Furian
Foto: Depositphotos, Furian

Oni su štrim rečima osudili nameru Sofije da u narednih nekoliko godina kupi još nekoliko američkih aviona F-16 kako bi formirala celu eskadrilu, saopštivši da će na taj način "bedni bugarski narod dugi niz godina finansirati američka radna mesta".

"Istina izlazi na videlo — moramo da poklonimo Amerikancima još nekoliko milijardi. Nesrećni bugarski narode, budi spreman da finansiraš nova radna mesta u SAD još mnogo godina", objavljeno je na stranici partije "Volja" na Fejsbuku, piše Sputnjik.

Predsednik te stranke Veselin Mareški još ranije je izjavio da bi Bugarska trebalo da odustane od kupovine aviona F-16, jer još nije dostigla takav životni standard da može da obezbedi poboljšanje standarda i u drugim zemljama.

Zamenik ministra odbrane Atanas Zaprijanov ranije je izjavio da projekat modernizacije vojske podrazumeva kupovinu lovaca prema šemi "8+8", s tim što drugi komplet od osam aviona Bugarska može da dobije na rate, a njihova cena će biti manja od dve milijarde leva (nešto više od milijardu evra).

Podsetimo, Vlada Bugarske odobrila je kupovinu američkih lovaca, a cena prema ugovoru iznosi 1,265 milijardi dolara.

Prema mišljenju bugarskog predsednika Rumena Radeva, uprkos tome što Sofija nakon 15 godina konačno dobija nove avione, nema razloga za entuzijazam zbog "potpune dominacije političkih motiva nad operativnim mogućnostima aviona".

Foto: Epa, MALTON DIBRA
Foto: Epa, MALTON DIBRA

strana 1 od 55 idi na stranu