Surovo zatvoren još jedan ex-yu gigant: Ugasili struju, radnike rasterala policija

Mostar -- Mostarska kompanija Aluminij u noći između utorka i srede skinuta je sa elektroenergetske mreže.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, oknebulog, 1408611
Foto: Depositphotos, oknebulog, 1408611

Time je definitivno obustavljena proizvodnja u ovom nekadašnjem hercegovačkom gigantu, jer su prekidom snabdevanja trajno oštećene mašine za proizvodnju.

Odlukom koju je nešto pre ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

"Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, da bi se pokušalo sprečiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva", navedeno je u odluci.

Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski Aluminij, upozorili su radnici koji su gašenje struje dočekali ispred preduzeća, preneli su sarajevski mediji.

Obustavljanje napajanja električnom energijom znači propast pogona "Elektrolize", koji više neće moći da se pokrene zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača struje u BiH.

Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona konvertibilnih maraka (više od 200 miliona evra), od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje saradjuju sa njima, medju kojima je i Luka Ploče.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 odsto Aluminija, a najveći deoničar je federalna Vlada sa udelom od 44 odsto, dok su mali deoničari i radnici takodje suvlasnici 44 odsto akcija.

Poslednju godinu dana radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je odgovornost uglavnom prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika, Vladu Federacije BiH, koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine koji je obuhvatao i kupovinu struje po povoljnijim cenama.

Poslednjih sedmica pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švajcarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ispostavilo se da nije bilo ništa od toga.

Radnici Aluminija blokirali su magistralni put kod Mostara, ali ih je rasterala policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu