"Pravilo o Zapadnom Balkanu": Nova šansa za iseljenje u Nemačku

Nemačka je od 2017. izdala više od 3 hiljade radnih dozvola građanima Crne Gore.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2019.

11:20

foto: Depositphotos, bedobedo

Iako je nezaposlenost u poslednjih godinu dana smanjena, u Crnoj Gori trenutno je bez posla oko 35,500 hiljada ljudi pa je stopa nezaposlenosti 15,3 odsto. Mnogi koji imaju posao, naročito stručna radna snaga, nezadovoljni su svojim platama.

U Nemačkoj od 2016. važi takozvano. „Pravilo o Zapadnom Balkanu" odnosno član Zakona o zapošljavanju koji pruža mogućnost građanima regiona pa i Crne Gore da za svaku vrstu zanimanja podnesu zahtev za radnu vizu. Nezadovoljni uslovima rada i zaradom, sve više radnika iz Crne Gore odlučuje se na odlazak na rad u Zapadnu Evropu. Najviše su odlazili lekari dok, od ove godine, sve više sezonskih radnika ne želi crnogorskom primorju nego idu u Hrvatsku, Sloveniju i dalje na zapad, gde mogu zaraditi 2 ili 3 puta više novca za isti posao.

"Savezna agencija za zapošljavanje u Nemačkoj, na osnovu ovog člana zakona, od početka 2017. do aprila ove godine izdala je 3.226 odobrenja za crnogorske državljane da mogu zasnovati radni odnos u Nemačkoj", kaže za Dojče Vele Gordana Vukčević iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. U okviru ovog broja ima saglasnosti koje su više puta odobravane istim licima, to znači da je deo od ovih 3226 lica više puta tražio ta odobrenja, da im se produžavaju, kako bi mogli da produže radnu vizu u Nemačkoj.

Iz ambasade Nemačke u Podgorici saopštili su da su od početka 2017. izdali oko 3 hiljade viza od čega je preko dve trećine ili 2100 radnih, koje omogućavaju boravak u Nemačkoj duži od 90 dana.

Novi zakon

Zakon o useljavanju stručne radne snage usvojen u Bundestagu 7. juna.Treba da ga potvrdi i Bundesrat a onda potpiše i predsednik Frank Valter Štajnmajer. Stupiće na snagu 6 meseci nakon toga i očekuje se da to bude početkom naredne godine.

Iz nemačke ambasade u Podgorici objasnili su koje su ključne novine:

"Kvalifikovani stručnjaci moći će da se traže posao u Nemačkoj u svim zanimanjima a ne samo u onim koja su deficitarna. Omogućiće im se i da dođu u Nemačku i da tu traže posao pod uslovom da imaju dovoljno znanje nemačkog jezika i da se mogu izdržavati. Stručnjaci, koji imaju ugovor o radu i kvalifikacije koje su već priznate u Nemačkoj, neće biti predmet prethodnih provera pre dolaska. IT stručnjaci, pod određenim uslovima, moći će da dobiju posao i bez formalnog priznavanja njihovih kvalifikacija".

Ne mogu svi u Nemačku

Jedno od najbitnijih uslova da je vaše zanimanje priznato zemlji u kojoj želite da radite. To važi na primer za tradicionalna zanimanja poput lekara ili advokata. Ipak, mnoga zanimanja u Nemačkoj nisu zvanično priznata pa ako ste biznis menadžer, IT stručnjak ili pekar, nije vam potrebno priznanje kvalifikacija ali ono ipak povećava šanse za zaposlenje jer pomaže poslodavcima da razume koje su vaše veštine.

U Crnoj Gori dosta se polemiše o tome da li treba ostati u zemlji ili potražiti bolji život u Nemačkoj. Stizale su i informacije o uvođenju raznih olakšica za zapošljavanje u Nemačkoj koje je Zavod za zapošljavanje demantovao.

Gordana Vukčević iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore rekla je da put do posla nije toliko jednostavan kako neki misle i da, bez obzira na struku i zaposlenje, ne postoji „laka zarada" i ne može se očekivati da se za samo 15-ak godina života i rada u inostranstvu može obezbediti lagodan život i egzistencija do kraja života.

"Vrlo često, i to putem društvenih mreža, koje je nemoguće kontrolisati, pojedinci, firme ili organizacije netačno informišu građane i obećavaju im zaposlenje i "sređivanje papira" - za novac. Građani ili budu prevareni za novac ili budu žrtve rada „na crno", tvrdi Vukčević.

„Posao će naći samo ona lica za čijim kvalifikacijama postoji potražnja. Uglavnom se traži radna snaga sa iskustvom a u skoro svim slučajevima se traži određeni stepen znanja nemačkog jezika. Primera radi, od preko 36 000 nezaposlenih sa naše evidencije, samo njih 482 je kazalo da ima neki nivo znanja nemačkog jezika", dodaje Vukčević.

Problemi sa vizama

Još jedna poteškoća na putu ka obećanom savršenom životu u Nemačkoj su vize i na odluku ambasade čeka se čak i do šest meseci.

Iz ambasade Nemačke u Podgorici kažu da će vreme čekanja na vize, zbog velike potražnje, ostati isto .

"Uprkos svim naporima, rastuća potražnja za radnim vizama na osnovu „Pravila o Zapadnom Balkanu" i dalje prevazilazi postojeće kapacitete za obradu viznih zahteva. To će nažalost i dalje uzrokovati čekanje na termine", kažu u ambasadi. Dodaju i da je nemačko ministarstvo spoljnih poslova u ambasadama na Zapadnom Balkanu znatno povećalo broj zaposlenih a planira se još dodatnog osoblja.

Svake godine odlazi sve više ljudi

Trend odlaska radne snage odavno je prisutan u svim zemljama regiona. Gordana Vukčević istakla je načine na koji možemo uticati na smanjenje ovog trenda.

"Moramo se truditi s više strana. Prvo, da domaćem radniku ponudimo kvalitetna radna mesta u realnom sektoru, odnosno sektoru proizovodnje, a s druge strane, da pokušamo da zadržimo najbolje i najkvalitetnije radnike većim platama i boljim uslovima rada. Ovo je prevashodno apel na poslodavce, jer radnici će ići tamo gde im se budu nudili bolji uslovi rada, veće plate i beneficije."

Situacija nije obećavajuća, pokazuje studija o mladima Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice koja je pokazala je da čak polovina mladih i to onih najobrazovanijih, ima veoma snažnu ili umerenu želju da emigrira iz Crne Gore. Ključni razlozi za takav stav su želja za boljim životom, većim platama i boljim mogućnostima za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: