Velika ulaganja zbog velikih gubitaka: Sređivanje Montenegro Airlinesa koštaće 20 miliona evra

Vlada Crne Gore će do kraja godine započeti projekat restrukturiranja Montenegro Airlinesa i on će koštati 20 miliona evra.

Izvor: Investitor.me Crna Gora
Podeli
FOTO: , Epa, GUILLAUME HORCAJUELO
FOTO: , Epa, GUILLAUME HORCAJUELO

To je navedeno u Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore 2019-2035. koja je usvojena.

Restrukturiranje Montenegro Airlinesa je neophodno, s obzirom na činjenicu da kompanija u kontinuitetu ima finansijske gubitke i visok nivo zaduženosti.

U tom smislu bi trebalo razmotriti mogućnosti za koncesije i učešće privatnog sektora, navedeno je u ovom dokumentu.

Troškovi reorganizacije koja bi trebalo da omogući opstanak kompanije i nezavisnost od državnog budžeta u budućem periodu je procenjena na 20 miliona evra. To je polovina vrednosti svih mera u saobraćaju i pomorstvu predviđenih od 2027. godine.

Restrukturiranje će, kako je navedeno početi ove godine, a biće završeno naredne.

U dokumentu se svuda reastrukturiranje nacionalnog avioprevoznika povezuje sa najavljenim dugoročnim izdavanjem aerodroma u zakup, navodeći da su ciljevi tih postupaka povećanje broja putnika i veći državni prihodi.

Montenegro Airlines i Aerodromi Crne Gore su državne kompanije čije bi restrukturiranje i eventualno učešće privatnog sektora omogućilo nova sredstva i dodatno unapredilo usluge.

Bolja valorizacija subjekata u sektoru vazdušnog saobraćaja će se ostvariti reorganizacijom ili privatizacijom aviokompanije Montenegro Airlines i pripremom plana za davanje koncesije za Aerodrome Crne Gore.

strana 1 od 48 idi na stranu