Štrajk advokata zbog fiskalizacije: "Narušava nam se princip rada"

Advokatska komora Republike Srpske održaće polučasovni štrajk upozorenja zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu.

Region

Izvor: Capital.ba

Utorak, 25.06.2019.

18:22

Štrajk advokata zbog fiskalizacije:
Foto: Depositphotos, SergPoznanskiy, 147829073

Protest će se održati u četvrtak u 12.00 časova ispred Osnovnog suda u Banjaluci i Osnovnog suda u Brčko distriktu, kao i u drugim gradovima širom RS.

Predsednik Advokatske komore RS Branislav A. Rakić istakao je da na ovaj način žele da daju podršku svim kolegama te da se ovim odlukama narušava sam princip rada advokata.

"Uvođenjem fiskalizacije u našu delatnosti, remete se advokatske tajne između nas i klijenata, ruši se segment poverljivosti," rekao je Rakić za portal CAPITAL.

On ističe da je nemoguće fiskalizovati ovu delatnost zbog svog specifičnog načina rada, kao i da to nigdje u svetu nije učinjeno.

Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH, koji je usvojen 8. juna 2016. godine advokatska delatnost bila je izuzeta od obaveze registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase.

"Međutim, Skupština Brčko Distrikta BiH je bez najave, odnosno nacrta ili predloga Izmena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sednici održanoj 17. oktobra 2018, usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima. Ovim izmenama propisali su obavezu registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase u advokatskoj delatnosti", istakli su iz Advokatske komore RS.

Zbog ovakve odluke, na sednici održanoj 13. aprila 2019. godine advokati Brčko Distrikta doneli su odluku o obustavi rada pred sudovima i organima uprave dok ne dođe do njenog poništenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: