U garaži napravili fabriku opreme za čišćenje snega, glavni kupci Rusi i Srbi

Prodati opremu za čišćenje snega Rusima poduhvat je jednako kao "uvaliti" pesak Arapima, ali dvojica inženjera iz Hrvatske uspela su u tome.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

11:57

U garaži napravili fabriku opreme za čišćenje snega, glavni kupci Rusi i Srbi
FOTO: EPA/EDDY LEMAISTRE

I upravo je Rusija jedno od značajnijih tržišta za hrvatsku porodičnu firmu koju su pre 29 godina u garaži u Kalinovcu kod Đurđevca pokrenuli inženjeri Frane Franičević i Darko Paviša, tada jedini zaposleni.

Danas ovi proizvođači opreme za letnje i zimsko održavanje puteva zapošljavaju 380 ljudi, imaju fabriku sa 70 radnika u Srbiji i izvoze na četrdesetak tržišta. I dalje su suvlasnici sa jednakim udelima.

"Ne samo Rusima, nego i Ukrajincima i Kazahstancima prodajemo čistače za sneg, a prisutni smo na većini evropskih tržišta. Izuzetak su Albanija i Belorusija. U Rusiji se i niz domaćih kompanija bavi ovakvom proizvodnjom, ali imamo tehnološku prednost, značajna je razlika u kvalitetu, izvedbi, trajnosti i troškovima održavanja. U našoj se industriji dobar glas daleko čuje", kaže Ivan Franičević, predsednik uprave Rasca, kome je za dobro vođenje kompanije pre tri godine Hrvatsko udruženje menadžera i preduzetnika CROMA dodelilo nagradu za menadžera godine.

Franičević ističe da im se ulazak na neko tržište obično svodi na pronalazak i održavanje odnosa sa dobrim distributerom, ali i ulazak i ostanak duguju – kvalitetu.

Konkurencija su im tri švajcarske i jedna danska kompanija.

"Mi smo poznati u našoj branši, ali branša je mala. EU tržište je prilično veliko, ali u odnosu na većinu industrija, niša je mala. Sva oprema u svetu za zimsko održavanje, čišćenje i odleđivanje meri se u milijardama, a bilo koja druga industrija u desetinama milijardi", kaže Franičević.

Osim nadogradnje za čistače i posipače soli, te čišćenje i pranje, proizvode i kosilice za održavanje vegetacije uz puteve, kao i višenamenska vozila za komunalno održavanje gradova.

U proizvodnji, najviše direktnog iskustva imaju u Srbiji.

"Poslovna klima u Srbiji korak je ispred nas, ali administracija kaska. Ipak, u Srbiji su radili na digitalizaciji i imaju 200 usluga centralne države, gotovo je u potpunosti digitalizovana i tamo imamo vrlo malo kontakta sa šalterima", otkriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: