U Republici Srpkoj skočile plate: Preskočili granicu od 900 maraka

Prosečna majska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 903 konvertibilnih maraka.

Region

Izvor: Srpska info

Ponedeljak, 24.06.2019.

13:08

U Republici Srpkoj skočile plate: Preskočili granicu od 900 maraka
Foto: Depositphotos, digitalgenetics, 22987588

To je prvi put da prelazi granicu od 900 KM, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je naglasio da je u odnosu na april nominalno veća za 0,7 odsto, a realno za 0,6 odsto.

"To je prvi put da neto plata prelazi granicu od 900 KM i u maju ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine nominalni rast plate zabeležen je u svih 19 područja delatnosti", rekao je Komić novinarima u Banjaluci prezentujući društveno-ekonomske pokazatelje za maj.

Najviša prosečna plata od 1.385 KM u maju isplaćena je u oblasti finansijske i delatnosti osiguranja, dok je najniža – 623 KM isplaćena u delatnosti građevinarstva. Majska bruto plata iznosila je 1.401 KM, prenosi srpskainfo.ba.

Cene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj u maju, merene indeksom potrošačkih cena, u odnosu na april u proseku su veće za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u proseku veće za 0,6 odsto.

Najveći procentualni rast cena od četiri odsto u maju ove godine u odnosu na isti mesec lani zabeležen je kod stanovanja usled većih cena čvrstih goriva i plina, dok je u tom periodu najveći pad cena od 11,9 odsto bio kod odeće i obuće zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: