Galeb bez krila: Brod na koji su dolazili Gadafi, Nehru i Hruščov mora na remont

Rijeka -- Grad Rijeka objavio je drugi tender za obnovu Titovog broda Galeb, pošto je na prvom jedinu ponudu poslalo remontno brodogradilište Viktor Lenac.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, hecos, 256845688
Foto: Depositphotos, hecos, 256845688

Gosti

To je bio brod za ozbiljne državničke susrete. Na njemu su bili Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Naser, Haile Selasije, Sukarno, Leonid Brežnjev, Nikita Hruščov, Moamer Gadafi, Indira Gandi i mnogi drugi, ali ne i američke glumačke zvezde

Njihova ponuda nije prihvaćena jer je za Grad Rijeku cena bila neprihvatljiva u odnosu na procenjenu. Nova procenjena cena je oko pet miliona evra. Tender će biti obavljen u dve faze.

U prvoj fazi obnove i prenamene broda Galeb u brod-muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, dok će u drugoj fazi biti obavljena restauracija enterijera.

Obnova i prenamena broda Galeb u brod-muzej koštaće oko 4,7 miliona evra, a restauratorski radovi na uređenju enterijera broda Galeb dodatnih 228.000 evra (bez PDV-a).

Prema prvoj proceni, obnova broda Galeb trebalo je da košta oko 3,7 miliona evra bez PDV-a, što je objavljeno u prvom postupku javne nabavke, dok je pristigla ponuda brodogradilišta Viktor Lenac iznosila 8,5 miliona evra bez PDV-a, piše Politika.

Ponovni postupak

Posle dva sprovedena postupka savetovanja sa zainteresovanima koja su prethodila ponovljenom postupku za prvu grupu radova, objavljen je ponovljeni postupak javne nabavke za usluge prenamene broda u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, s rokom za podnošenje ponuda do 23. jula do 10 sati.

Grad Rijeka će uz bespovratna sredstva koja su odobrena EU projektom Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine i iznose za radove na rekonstrukciji broda Galeb, oko četiri miliona evra, zatim, bespovratna sredstva koja su ostvarena iz Fonda za sufinansiranje EU projekta za tu namenu u iznosu od oko 100.000 evra, utrošiti i vlastita novčana sredstva.

Sagrađen u Italiji

Čuveni brod Galeb, poznat i kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, sagrađen je 1938. u Italiji, za potrebe italijanske trgovačke flote, kao RAMB III, zatim je prenamenjen u vojni brod i torpedovan u libijskoj luci Bengazi 1941. Nakon kapitulacije Italije, 1943. je prenamenjen u nemački minopolagač pod imenom Kibic.

Nakon rata rata postao je školski brod Jugoslovenske ratne mornarice i Titova ploveća rezidencija, devedesetih je završio u Crnoj Gori, u vlasništvu grčkog tajkuna, pa u Rijeci, gde je dotegljen nakon što ga je Grad otkupio. Zatim je proglašen kulturnim dobrom.

strana 1 od 48 idi na stranu