Galeb bez krila: Brod na koji su dolazili Gadafi, Nehru i Hruščov mora na remont

Grad Rijeka objavio je drugi tender za obnovu Titovog broda Galeb, pošto je na prvom jedinu ponudu poslalo remontno brodogradilište Viktor Lenac.

Region

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

12:36

Galeb bez krila: Brod na koji su dolazili Gadafi, Nehru i Hruščov mora na remont
Foto: Depositphotos, hecos, 256845688

Njihova ponuda nije prihvaćena jer je za Grad Rijeku cena bila neprihvatljiva u odnosu na procenjenu. Nova procenjena cena je oko pet miliona evra. Tender će biti obavljen u dve faze.

U prvoj fazi obnove i prenamene broda Galeb u brod-muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, dok će u drugoj fazi biti obavljena restauracija enterijera.

Obnova i prenamena broda Galeb u brod-muzej koštaće oko 4,7 miliona evra, a restauratorski radovi na uređenju enterijera broda Galeb dodatnih 228.000 evra (bez PDV-a).

Prema prvoj proceni, obnova broda Galeb trebalo je da košta oko 3,7 miliona evra bez PDV-a, što je objavljeno u prvom postupku javne nabavke, dok je pristigla ponuda brodogradilišta Viktor Lenac iznosila 8,5 miliona evra bez PDV-a, piše Politika.

Ponovni postupak

Posle dva sprovedena postupka savetovanja sa zainteresovanima koja su prethodila ponovljenom postupku za prvu grupu radova, objavljen je ponovljeni postupak javne nabavke za usluge prenamene broda u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, s rokom za podnošenje ponuda do 23. jula do 10 sati.

Grad Rijeka će uz bespovratna sredstva koja su odobrena EU projektom Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine i iznose za radove na rekonstrukciji broda Galeb, oko četiri miliona evra, zatim, bespovratna sredstva koja su ostvarena iz Fonda za sufinansiranje EU projekta za tu namenu u iznosu od oko 100.000 evra, utrošiti i vlastita novčana sredstva.

Sagrađen u Italiji

Čuveni brod Galeb, poznat i kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, sagrađen je 1938. u Italiji, za potrebe italijanske trgovačke flote, kao RAMB III, zatim je prenamenjen u vojni brod i torpedovan u libijskoj luci Bengazi 1941. Nakon kapitulacije Italije, 1943. je prenamenjen u nemački minopolagač pod imenom Kibic.

Nakon rata rata postao je školski brod Jugoslovenske ratne mornarice i Titova ploveća rezidencija, devedesetih je završio u Crnoj Gori, u vlasništvu grčkog tajkuna, pa u Rijeci, gde je dotegljen nakon što ga je Grad otkupio. Zatim je proglašen kulturnim dobrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: