Vlada CG "oduzima" Adu Bojanu nudistima: Biser Jadrana daju bogatašima za izgradnju vila

Vlada Crne Gore planira da odustane od koncepta Ade Bojane kao nudističkog centra.

Region

Izvor: Vijesti

Sreda, 19.06.2019.

12:37

Vlada CG
Foto: Depositphotos, dvrcan, 175095744

Oni žele da kroz valorizaciju ovaj biser Jadrana daju u dugoročni zakup.

Kako navode "Vijesti", na delu ostrva bi se gradile vile i drugi rezidencijalni objekti.

Te informacije iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojim rukovodi ministar Pavle Radulović, nisu demantovali, ali ni potvrdili.

"Za ulcinjsku Adu postoji interesovanje potencijalnih investitora, ali ono do sada nije konkretizovano podnošenjem inicijative za turističku valorizaciju ostrva", odgovor je MORT -a na pitanje "Vijesti" da li postoji interesovanja za valorizaciju Ade i ako postoji, ko su potencijalni investitori.

Iz MORT-a su saopštili da je u toku izrada analiza za tu lokaciju, koje vrši kompanija "Dilojt" tako da sada, kako su naveli, nije moguće detaljnije govoriti o projektu.

"Kada su u pitanju projekti iz nadležnosti Komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta, važno je napomenuti da shodno Ugovoru o pružanju usluga, zaključenim sa kompanijom 'Deloitte', savetnik vrši analizu lokacije sa svih aspekata - pravni i finansijski 'due diligence' ili dubinska analiza i predlaže Komisiji uslove turističke valorizacije određene lokacije. To se primenjuje i u ovom slučaju, a pored navedenog, savetnik je u obavezi da uradi i 'cost benefit' analizu, koja će biti sastavni deo tenderske dokumentacije za ovaj projekat", objasnili su iz MORT-a.

"Što se tiče privremenih objekata, novim petogodišnjim programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2019-2023. godine planirane su vikend kućice na levoj strani desnog rukavca reke Bojane", piše u kratkom odgovoru MORT-a.
Foto: Depositphotos, 133041886, Eivaisla
Vlada je u februaru usvojila Plan privatizacije za ovu godinu i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, te da će jedan deo ostrva koje se prostire na ukupno 522 hektara, verovatno biti pretvoren u rezidencijalni prostor. U dokumentu koji je pripremio Savet za privatizaciju, pominje se valorizacija dela ostrva sa davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju. U planu piše da je predviđeno da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, standarda četiri plus ili pet zvezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater ili operateri.

"Pored toga, analiziraće se mogućnost gradnje vila i drugog rezidencijalnog smeštaja za dugoročni zakup, kao deo jednog integralnog plana. Razvoj kompleksa planiran je na severozapadnom delu ostrva uz peščanu plažu a deo kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvata i zonu vegetacije na dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom delu sa šumama, močvarama i livadama", piše u planu o valorizaciji Ade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: